Görsel: BBC Türkçe
Japonya’da 11 Mart 2011 tarihinde gerçekleşen deprem ve tsunami felaketinden zarar gören Fukushima nükleer santralinde radyoaktif erimeyi önlemek için çalışmalar devam ediyor. BBC Türkçe’de yer alan haberde ‘Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun görüşlerine yer verildi. Buna göre; Japonya'daki depremde zarar gören nükleer santralin durumunun çok ciddi olduğu ancak ülkenin nükleer krizi atlatacağını belirtildi.
Birleşmiş Milletler'e bağlı kurum adına açıklama yapan direktör Yukiya Amano, açıklamasında görülen iyileşmelere dikkat çekti, soğutma sisteminin devreye girdiği 5 ve 6 numaralı reaktörlerin “artık acil bir kaygı teşkil etmediğini” ifade etti.
Söz konusu haberde; nükleer santralden yaklaşık 250 kilometre uzaktaki başkent Tokyo'da radyasyon düzeyinin yükseldiğine, ancak kaydedilen değerlerin insan sağlığı için herhangi bir tehlike oluşturmadığına da dikkat çekiliyor. Bununla birlikte Fukushima bölgesinden alınan gıda örneklerinde radyasyon tespit edilmesi yetkilileri kaygılandıran bir gelişme. Japon hükümeti, önlem olarak santral çevresindeki dört ilden gıda sevkiyatı yapılmasına yasak getirdi.
Tokyo'da Japon hükümeti ile görüş alışverişi yapan ABD'nin Nükleer Denetim Komisyonu (NRC) krizin kontrol altına alınmaya başladığını kaydetti. NRC, ilk üç reaktörün çekirdeklerinde kısmen hasar meydana geldiğini ancak muhafaza kabuklarında sızıntı yaratacak bir sorun olmadığını bildirdi.
Santraldeki altı reaktörün hepsine dün (22 Mart 2011) elektrik bağlandı. Ancak bugün (23 Mart 2011) ikinci reaktörde çalışan ekipler, buradaki radyasyon düzeylerinin yeniden yükselmesi ardından bir kez daha çalışmalarına ara verdiler. BM Atom Enerjisi Kurumu ise santralde radyasyon kaçağının hala devam ettiğini bildirdi. Ancak tüm reaktörlerdeki elektrikli sistemlerin normale dönmesinin haftalar hatta aylar sürebileceği belirtildi.