Fransız Spie de Yusufeli Barajı Projesinden Çekildi
Fransız mühendislik şirketi Spie, büyük tartışmalara sahne olan Yusufeli Barajı projesinden çekildi.
Spie tarafından Fransız hükümetine gönderilen açıklamada, şirketin Yusufeli Barajı'nı inşa edecek konsorsiyumdaki payının finansmanı için ihracat kredi garantisi ihtiyacının ortadan kalktığı bildirildi. Şirket açıklamasında "Spie 31 Aralık 2002 tarihi itibariyle Yusufeli Konsorsiyumu'ndan ayrılmaya karar vermiştir. Şirket, stratejik hedefleri ve kaynakların gelecekte kullanım planını bir kez daha gözden geçirdikten sonra ayrılma kararı almıştır" dedi.
Spie'nin şu sıralar konsorsiyumdan bir süre önce ayrılan İngiliz Amec Group'la birleşmekte olduğu, ancak kararın bağımsız olarak alındığı bildirildi. Amec Group, baraj inşaatına karşı çıkan çevrecilerin baskılarının arttığı mart ayında konsorsiyumdan ayrılmıştı. Grup, kararın baskılarla ilgili değil, ticari olduğunu savunmuştu.
Türkiye'nin kuzey-doğusunda inşa edilmesi planlanan barajın toplayacağı suyun 30 bin kişiyi yer değiştirmek zorunda kalacağını söyleyen çevreciler, bu arada pek çok canlı türünün yaşam çevresinin ve önemli bir arkeolojik alanının zarar göreceğini savunuyorlar.
Artvin'de Çoruh Irmağı üzerine kurulması planlanan barajın 600 milyon sterline malolması planlanıyordu ancak proje, yoğun tartışmalar nedeniyle 1997'den bu yana hayata geçirilemedi.
Yatırım bankaları Barclays ve BNP Paribas'ın hala maddi destek vermekte kararlı oldukları projede Türkiye'nin de projede kalmasını istediği Spie, beş yıllık projeye devam etmeye kararlı şirketlerin başında geliyordu.
Geçen yıl da İngiliz inşaat şirketi Balfour Beatty 3 yıl süren ve şirketin ününü oldukça zedeleyen kampanyalara dayanamayarak konsorsiyumdan çekilmişti. Tıpkı Amec gibi Balfour Beatty de Türk hükümetinin ödemeleri geciktirme ihtimaline karşı İngiliz Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'ndan ihracat kredi garantisi istemişti.