Forum İstanbul'un Bu Yılki Teması 'Küresel Yeni Gerçeklerle 2023'e Doğru'



Akademisyenler, sivil toplum temsilcileri ve özel sektör temsilcilerinin öncülüğünde dünyanın ve Türkiye'nin gündemindeki sorunların ele alındığı, uluslararası bir platform olarak oluşturulan Forum İstanbul, bu yıl 'Küresel Yeni Gerçeklerle 2023'e Doğru' temasıyla 10. kez gerçekleştirilecek. Forum İstanbul Başkanı Yavuz Canevi, 21-22 Nisan'daki toplantı öncesinde stratejik ortakların katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, 10 yıl önce 2023 vizyonunu dile getirdiklerinde kriz sonrası olması nedeniyle ''Biz bir hafta, bir ay sonrasını göremiyoruz. Siz nasıl 2023'ten bahsedebiliyorsunuz?'' diye eleştirildiklerini belirterek, ''Hayalimiz hedef oldu, hedefimiz gerçek olacak. Hedefimizi gerçekleştirmek için 12 yılımız var'' dedi. Cumhuriyetin 100. yılında ''101 hedef'' adıyla doküman hazırladıklarını ifade eden Canevi, bunun içinde şirketlerin, kurumların ve derneklerin 2023 hedeflerinin bulunduğunu söyledi. Yavuz Canevi, Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'nin yapması gerekenlere dikkati çekerek, şöyle devam etti:
    
''Adil ve hassasiyetli demokratikleşme için reformların tamamlanması, önümüzdeki 12 yılın artık olmazsa olmazı... Büyüme gerçekleştirilebilir, kötü yönetişim altında da gerçekleştirilebilir. Ama sürdürülebilir, istikrarlı ve insani boyutlu refah devleti olmak için mutlaka iyi yönetişim gerekir. Bunun için reformların mutlaka 12 yılda tamamlanması gerekir. Demokrasi, bizim gerçekten birincilik sloganımız. İyileştirmek, mükemmelleştirmek istediğimiz bir alan. Türkiye, demokratikleşmede en iyiye layık. Dolayısıyla beklentimiz önümüzdeki 12 yılda reformların tamamlanması. Eğitim de önemli bir öncelik. 2040 yılı Türkiye'nin yaşlanma dönemecidir. 2040 yılına kadar açık olan demografi penceresinin yarattığı fırsatın heba edilmemesi için özel, çağdaş bir eğitim ve verimlilik reformu yapılarak eylem seferberliği planının hazırlanması gerekir. Enerji verimliliği, enerji tasarrufu ile yenilenebilir enerji perspektifinden etkin bir ulusal planın hazırlanması ve uygulanması, üretim ve ihracattaki teknolojik ürün oran ile kapasitesinin artırılması da gerçekleştirilmesi gereken önceliklerdir.''
    
''Türkiye, parlayan yıldız''
    
Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt da, son dönemde uluslararası yatırımcıların ve uzmanların gözünde tamamen farklı bir Türkiye ve İstanbul algısının oluştuğunu, yatırım yapılabilir kredi derecelendirme seviyesine doğru ilerleyen Türkiye'nin, ciddi potansiyele sahip bölgesinin parlayan yıldızı konumunda bulunduğunu vurguladı. Akkurt, Türkiye'nin uluslararası arenada artan gücü ve öneminin İstanbul'un artık ''bölgesel bir finans merkezi'' olarak gösterilmesine, konumlandırılmasına da yansıdığını ifade ederek, ''2023 devler ligine doğru rüzgarı arkamıza aldık. Bununla birlikte yapacak daha çok işimiz var. İhracatını çeşitlendiren, üretimde bir üst değer zincirine geçen, Ar-Ge harcamalarını artıran, KOBİ'lerin rekabetçiliğini yükselten ve global girişim sermayesi içindeki payını yukarılara taşıyan bir Türkiye'yi kimse tutamayacaktır'' dedi. İstanbul finans merkezi olduğunda Londra veya New York gibi merkezlerin tamamlayıcısı olacağını, dolayısıyla bunları zincirin halkaları gibi düşünmek gerektiğini kaydeden Akkurt, ''Benim düşüncem, Şanghay ve Londra arasındaki en önemli halka olarak yer almalıyız. Türkiye, belli düzeltmeleri yaparsa çok cazip bir finans merkezi olabilir. Bundan da sadece İstanbul değil bütün Türkiye, bölge yararlanacaktır'' şeklinde konuştu.
    
''10 ülke ile 50 milyar dolar ciro''
    
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Forum İstanbul'u Türkiye'nin 2023 gündeminin tartışıldığı, geleceğe yön veren liderlerin buluştuğu, kriz sonrası küresel düzenin gözden geçirildiği çok önemli bir etkinlik olarak gördüğünü vurguladı. Sürdürülebilir büyümede ithalatın ihracatı karşılama oranının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Büyükekşi, Forum İstanbul'da yeni pazarlar ve yeni sektörlerle ilgili oturumlar düzenleyeceklerini, bu oturumlarda hangi bölgelerde ve hangi sektörlerde neler yapılabileceğinin tartışılacağını anlattı.
    
Hedef Alliance Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ise 4 ülkede ilaç dağıtım işini yaptıklarını hatırlatarak, ''Bu sene 4 ülke daha ekleyeceğiz. 10 yılda 10 ülkede ilaç dağıtımını gerçekleştirirsek, 5 milyar dolar düzeyindeki ciromuzun 10 yıl sonra 50 milyar dolar olması uzak değil'' dedi.
    
Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel de, günümüzde mobil iletişimin, tüm sektörlerdeki iş yapış biçimlerine etki eden ve süreçleri hızlandıran fırsatlar yarattığını söyledi. Süel, bugün 63 milyon cep telefonu kullanıcısı bulunan ve 30 yaş altı nüfusun yaklaşık yüzde 65 gibi oldukça yüksek bir orana ulaştığı Türkiye'nin, bu özellikleriyle hem büyük bir potansiyel hem de ciddi bir gücü bünyesinde barındırdığını vurguladı.
    
Forum İstanbul
    
Swissotel'de 21-22 Nisan'da ''Küresel Yeni Gerçeklerle 2023'e Doğru'' ana temasıyla gerçekleştirilecek Forum İstanbul'da stratejik partnerler ile yuvarlak masa toplantısının yanı sıra, ''Krizin getirdiği yeni gerçekler, krizden geride kalanlar'', ''Türkiye'nin dış ticaretinde ve yatırım ilişkilerinde yeni dinamikler'', ''Ekonomi politik denge ve barış arayışları'', ''Gelecek gündemi 2023'', ''Değişen değerler, değişen piyasa dinamikleri karşısında finansal mimari'', ''Uluslararası finans ve para sistemi ile kurların geleceği: Avro-dolar-yuan-TL'', ''Şehirlerin geleceği 2023'', ''2023'e doğru İpekyolu: Türkiye-Orta Asya ilişkileri'', ''Değişen dünyanın değişmeyen değerleri: Tarım ve gıda'' ile ''Daha iyi bir çevre-daha güvenli ve sağlıklı bir yaşam için sürdürülebilir büyüme: 2023'e doğru ilerlerken yaşanabilir bir gelecek için neredeyiz, nereye gidiyoruz?'' konulu oturumlar yapılacak.

Program için tıklayınız