Florya Köşkü Yeniden Doğdu



Erken Cumhuriyet dönemi mimarlığının simge yapılarından, 73 yıllık Florya Atatürk Deniz Köşkü’nün, ’Köşke yakışmıyor’ diye eleştirilen 30 yıllık kirlenmiş ve eskimiş halı tabanı kaldırıldı. Yerine 176 metrekare ithal, altı kauçuklu karo halı ve 261 metrekare lamine parke döşendi. Köprü ve iskeleleriyle birlikte 602 metrekare alan üzerine oturan ve halen müze olarak kullanılan köşkün çürümeye başlayan ayaklarına yeni harç takviyeleri yapıldı, kolon ve kirişlerindeki paslanmayı önlemek için demirlerine rutubeti çeken piller yerleştirildi.

Galoş şartı geldi

Milli Saraylar Daire Başkanlığı’nın bağlı olduğu TBMM Bilim Kurulu’nun aldığı kararla yapılan iç mekan düzenlemesiyle köşk sağlamlaşırken, halılardan kaynaklanan toz da önlendi. Karo halılarla, binaya galoşla girebilen ziyaretçilerin gezi güzergáhı da çizilmiş oldu. Böylece karmaşa önlendi.

Krallar ağırlandı

Atatürk’ün yatak odası, çalışma odası, kabul salonu ve misafir odalarının bulunduğu köşke kara tarafından 90 metre uzunluğunda bir köprüyle ulaşılıyor. Kabul salonunun önündeki terasta bir iskele var. Köşkte kaldığı sıralar halka birlikte denize giren, kumsalda dinlenen, sandal gezilerine çıkan Atatürk, burada aynı zamanda devlet işleriyle de ilgilenmiş, siyasal ve bilimsel toplantılar düzenlemiş, aralarında İngiliz Kralı VII Edward olmak üzere birçok devlet adamını burada ağırlamıştı.

1993’te el değmişti

Projesini mimar Seyfi Arkan’ın çizdiği Florya Atatürk Deniz Köşkü’nün ahşap yapısı 1993 yılında restore edildi. Atatürk’ün ölümünden sonra cumhurbaşkanları İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ve Kenan Evren tarafından da kullanılan Deniz Köşkü, 16 Eylül 1988’de Kenan Evren’in emriyle TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlandı ve 1993’de müze statüsüyle ziyarete açıldı. Hafta için tam biletin 2, öğrenci biletinin 1 YTL olduğu giriş ücreti cuma, cumartesi ve pazar günleri Türk vatandaşlarına 1 YTL. Köşk, pazartesi ve perşembe günleri ziyarete kapalı.