Fiyatı Yüzde 100 Artan Demir-Çeliğe, Rekabet Kurumu Müdahale Etti

Özellikle inşaat demirinde yüzde 50'ye ulaşan fiyat artışlarını dikkate alan Rekabet Kurulu, demir-çelik firmalarını gözaltına aldı. Salı sabahı Türkiye'deki tüm demir-çelik üreten tesislere aynı saatte baskın düzenleyen Rekabet Kurumu elemanları, incelenmek üzere firmaların bilgisayar kayıtlarına ve evraklarına el koydular. Kurul, firmaların piyasadaki demir fiyatlarını belirlerken, aralarında anlaşıp anlaşmadıklarını değerlendirecek.

Demir-çelik sektörü yetkilileri ise Rekabet Kurulu'nun incelemesinin bilgi toplamaya yönelik olduğunu, şu aşamada açılan bir soruşturma olmadığını belirttiler. Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, incelemenin Kurulun normal işlemlerinden biri olduğunu söyledi. Demir-çelik firmalarını şikayet eden bir kurum olmadığını ifade eden Şahin, "Rekabet Kurulu zaman zaman fiyat yükselişleri gördüğü çeşitli sektörlerden bilgi alıyor. O sektördeki firmaları teftiş ediyor. Ortada suçlama yok. Amaç tüketiciyi korumak. Bilgisayarlarımıza ve defterlerimize baktılar. Kayıtlarımızı inceleyecekler" dedi.

Artış dünyadan kaynaklandı
Demir fiyatlarındaki artışın Türkiye'den kaynaklanmadığını vurgulayan Şahin, yükselişin dünya piyasalarında yaşandığını söyledi. Şahin, demir-çelik imalatında kullanılan hammaddeler olan kömür ve cevherin fiyatının yüzde 200 seviyelerinde arttığını, bitmiş mamul ürün fiyatlarının da buna paralel olarak artış gösterdiğini dile getirdi.

Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan ise Rekabet Kurulu'nun fiyat artışlarına hassasiyet gösterdiğini belirterek, "Şu an firmalarımızdan bilgi topluyorlar. Dernekten de bilgi istediler. Biz de dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan sektör konferanslarının belgelerini kendilerine verdik. Fiyatlardaki artışın dünyadaki maliyetlera bağlı olduğunu kendilerine anlattık" diye konuştu.

Rekabet Kurulu yetkilileri ise bu tür inceleme veya soruşturmaların sağlıklı yürümesi için gizlilik esasıyla hareket ettiklerini belirterek, şu aşamada bilgi vermelerinin sözkonusu olmadığını ifade ettiler.

Müteahhitler pahalı demirden şikayetçi
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, şantiyelerde işlerin durduğunu ve devam eden pek çok projenin, demirdeki fiyat tırmanışı nedeniyle bekleme sürecine girdiğini öne sürdü. Aslan, "1,5 ay önce 1,015 YTL'den satılan 1 ton demirin fiyatının 1,900 YTL'ye ulaşması, Türkiye'deki ekonomik krizi en net şekilde ortaya koyuyor. Haksız rekabet, bilimsel temeli olmayan ve mantığı açıklanamayan fiyat artışları, sektörün belini büktü. Siyasi irade, bir an önce demir piyasasını kontrol altına alacak düzenmeleri yaşama geçirmelidir. Bu kontrol altına alınmazsa, ortaklarımızın yararı için hukuki yolları zorlarız" dedi
.