'Fiyatı İnen Lüks Konutlar Rahat Satılıyor'



İnşaat sektöründe, projelere, istatistiklere ulaşmak büyük önem taşıyor. Bu yıl 36. yılını tamamlayan Yapı Endüstri Merkezi, 1968 yılında çoğu genç mimarların oluşturduğu 9 ortakla kurulmuş. Bugün de uzmanlık fuarları, teknik ve sürekli yayınlar, profesyonel bilgilendirme hizmetleri ve teknik gezilerle sektöre hizmet veriyor.

FİYATLAR İNDİ
Sektörün nabzını tutan Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Güven Cantürk, Türkiye'nin en büyük sorununun bitirilemeyen inşaatlar olduğunu, bu yatırımların bitirilmesi için 120 katrilyon lira paraya ihtiyaç olduğunu söyledi. 2000- 2010 döneminde kentsel nüfus artışına paralel olarak 2 milyon 860 bin yeni konuta ihtiyaç duyulacağını belirten Cantürk, "Öte yandan Türkiye'de bazı kentler konut çöplüğüdür. Yıllardır bitmeyen kooperatif inşaatları, 1000-1500 konutluk projeler, yılın 15 günü kullanılan yazlıklar tam bir israf örneğidir" dedi. Kriz öncesi 350 bin dolara müşteri bekleyen konutların 170 bin dolar fiyata iner inmez alıcı bulduğunu söyleyen Cantürk, konut arzında hareketli bölgeleri şöyle anlattı. "Kemerburgaz Göktürk bölgesi çok hareketli. Pek çok yeni proje satışa çıktı ve satılıyor da. Bunlar apartman-villa karışımı, özel projeler. Örneğin Mesa'nın Terasevler projesinin hepsi satıldı. İstanbul İstanbul evleri yeni etaba başlıyor. Tepe Grubu yıl sonuna kadar inşaatını bitiriyor. Alarko GYO, Ömerli'de büyük bir konut projesine başlıyor." Kriz döneminde firmalarla çözüm ortağı olarak çalıştıklarını anlatan Cantürk, 5 Mayıs tarihinde başlayacak Yapı Fuarı'na da bu yıl büyük ilgi olduğunu söyledi. Fuarda yapı malzemeleri ve teknolojilerinin sergilendiğini anlatan Cantürk, "Özellikle çevre ülkelerde inşaat yapan firmalar yapı malzemesi ihtiyaçları için bu fuara ilgi gösteriyor. Türkiye yapı malzemeleri sektöründe dünyanın sayılı üreticilerinden. Seramik, cam, demir-çelik ve çimentoda Avrupa'nın sayılı üreticilerinden" diye konuştu.

HIZLI YAPIM TEKNOLOJİSİ
Son dönemdeki yapı tekniklerindeki trendleri de anlatan Cantürk, şunları söyledi: "Hızlı yapım teknolojileri çok önem kazandı. Nedir bunlar? Tünel kalıp sistemi örneğin. Ortak alanlı projeler (yüzme havuzu, spor salonu gibi) daha çabuk pazarlanıyor. Mutfaklar için ayrılan metrekareler büyüdü, çünkü artık mutfakta daha çok zaman geçiriliyor. Yapı teknolojilerinde de binalardaki izolasyonun önem kazanmasıyla birlikte mantolama tekniğinin önemi ve uygulaması da arttı."