Fitch Ratings'ten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "BBB-" ve not görünümünün "durağan" olarak korunduğu belirtildi.
Fitch açıklamasında, ekonomik politikaya yönelik tartışmaların kamuya taşınmasının, yatırımcıların güvenini zedelediği ve döviz kurunda aşağı yönlü baskı oluşturduğunun altı çizildi.
Düşen petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açığın iyileşmesine katkıda bulunduğu, ancak Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu'ya yapılan ihracatı olumsuz etkilediğine dikkat çekilen açıklamada, Haziran ayındaki seçimler öncesinde herhangi bir finansal kayma riski görülmediği vurgulandı.
Türkiye'nin düşük petrol fiyatlarından yararlanmaya devam edeceği öngörüsünde bulunan Fitch, buna karşılık, büyümenin ise 2015 yılında yüzde 3.2'yi aşmayarak, orta vadeli ekonomik program çerçevesinde hedeflenen yüzde 5'in altında kalabileceğini ifade etti.
Ayrıca Fitch, Türkiye'deki politik tutarlılığının benzer reytinge sahip diğer ülkelerden daha zayıf olduğu değerlendirmesi yaparak, ülkenin mali ölçütlerinin ise söz konusu ülkelere kıyasla daha iyi durumda olduğu ifadelerine yer verdi.
Türkiye açıklamasında Merkez Bankası'na yönelik politik baskının, düşük petrol fiyatlarının cari açık üzerindeki yararlı etkisini maskelediği, Türk lirasının 2015'in başından bu yana yüzde 10 değer kaybettiği belirtildi.
Fitch Ratings, Merkez'in en son toplantısında faiz oranını koruma kararı aldığına dikkat çekerek, Banka'nın Şubat'ta yıllık yüzde 7.5 seviyesindeki yüksek enflasyon konusunda tedbirli davranmaya devam ettiğini vurguladı.