Fitch Türkiye'nin Kredi Notunu ''Yatırım Yapılabilir'' Seviyeye Yükseltti



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti, görünümü ''durağan'' olarak belirledi. Ülke tavanını ise BBB-'den BBB'ye yükseltti.

Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin kredi notu artış kararına ilişkin açıklamasında, Türkiye'nin kredini görünümünün şoklara karşı daha dayanıklı hale geldiğini belirtti. Türkiye'nin mali durumunda yaşanan olumlu gelişmelerin not artışında etkili olduğunu kaydeden Fitch, görünümü ise ''durağan'' olarak ifade etti.

Fitch açıklamasında not artışına gerekçe olarak, ''Ülke ekonomisinin yumuşak inişe doğru ilerlemesi, yakın dönem makro finansal risklerdeki iyileşme, kamu borcundaki azalış ve güçlü bankacılık sistemi'' gösterildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu, Türk ekonomisinin sürdürülebilir büyüme oranına kavuşacağına inandığını vurgulayarak, Türkiye'nin 2011 yılında ekonomideki ısınmayı takiben cari açığını ve enflasyonunu azalttığı ifade etti. Fitch, Türkiye ekonomisinin 2012 yılında yüzde 3, 2013 yılında yüzde 3,8 ve 2014 yılında yüzde 4,5 büyüyeceği tahmininde bulundu.

Fitch açıklamasında, ''Türkiye'nin güçlü ticari performansının da yardımıyla resesyon yaşamadan yeniden dengelenmenin başarılması ve işsizliğin 11 yılın en düşük seviyesine çekilmesi, Türkiye'nin ekonomik esnekliğine ve direncine işaret ediyor'' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin şoklara karşı direncinin arttığını belirten Fitch, ''Bazı noktalarda, dışsal finansman ve durgunluk olasılığı var. Fakat buna rağmen, ülkenin güçlü devlet, banka ve hanehalkı bilançosu, ekonomik ve kur esnekliği, daha geniş krize neden olabilecek şoklara karşı önemli bir tampon oluşturuyor'' tespitinde bulundu.

Açıklamada, Fitch, Türkiye'nin 2012 sonunda bütçe açığı/GSYH oranının yüzde 1,9, kamu borcu/GSYH oranının da yüzde 37 olacağı tahminine yer verdi.