‘Kıyı Kanunu Değil, Kıyım Kanunu’

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, yürürlükteki kıyı kanununun çok sorunlu olduğunu, bu nedenle yeni bir taslak hazırladıklarını söyledi. Ancak tasarı, kıyıların halka kapanacağı gerekçesiyle birçok kesimin tepkisini çekiyor.

Bakan Özak, Kıyı Kanunu’nda değişiklik öngören taslakla ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirterek, taslağın bakanlar kurulunda tasarı halini almasının ardından Meclis’e sevk edileceğini ifade etti. Tasarının TBMM’de ilgili komisyonda ele alınacağını belirten Özak, bu aşamanın ardından Meclis Genel Kurulu’nun gündemine geleceğini anımsattı.

Kıyılarla ilgili düzenlemelerin Kıyı Kanunu’nda yer aldığını belirten Bakan Özak, “Bu yasada çok problemler var. Biz, aksaklıkları gidermek için bu taslağı hazırladık. Şu anda 7 bin küsur kilometre kıyımız olmasına rağmen ki, kıyı sadece denizle ilgili değil, kıyı kenar çizgisinin yüzde 1’i bile tespit edilmiş değil. Bu defa kaçak yapılaşma oluyor. Bu taslak söylenenlerin aksine kaçak yapılaşmayı önlemek için hazırlanmıştır. Valilerimize bu konuda yazı yazdık. Kıyı kenar çizgisi tespit edilecek” diye konuştu.

Tasarı tepki topluyor
Bakan Özak’ın bu açıklamalarına karşın tasarı birçok kesimin tepkisini çekiyor. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün tepkisini, “Bunun adı kıyı kanunu değil, kıyım kanunu’dur” sözleri ile dile getirdi.

Aygün, tasalağın kıyılarda köprü, hava meydanı, karayolu, demiryolu, lokanta ve çay bahçesi gibi tesislerin yapılmasına olanak sağladığını söyledi ve “Bu, kıyıları yatırımcılara açmak, halka kapatmak” anlamına gelir dedi.

Sözkonusu taslak, öncelikle mevcut yasada 100 metre olan sahil şeridini, 50 metreye indiriyor. Ancak uzmanlar, bunun geçici 1. madde sayesinde kimi bölgelerde birkaç metreye hatta denize sıfır konuma düşeceğinden endişe ediyor.