Kültür Bakanlığı, 'Tanrı'nın Bulunmadığı Yer'i İstemiyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi'ndeki 500 yıllık zindanın girişindeki 'Tanrı'nın Bulunmadığı Yer' yazısının kazınması talimatı verdi. Müzenin eski müdürü Oğuz Alpözen, girişimin 500 yıllık tarihi yok etmeye yönelik olduğunu ifade ederek, "Bu bir zamanlar şapeli mescit yapıp ibadete açmaya çalışan zihniyetin planlı hareketinden başka bir şey değil" dedi.

Dönemin kale komutanı olan Bizans Ordu Komutanı Jacgues Gatineu'nun, 1512-1514 yılları arasında yaptırdığı zindan, Saint Jean Şövalyeleri tarafından uzun yıllar işkencehane ve zindan olarak kulanıldı. 1523'te de kalenin Osmanlılar tarafından ele geçmesiyle duvar örülerek kapatılan zindan, 1992'de keşfedildi. Zindan, dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar ve Müze Müdürü Oğuz Alpözen'in çabalarıyla 1994'te ziyarete açıldı. 23 basamakla inilen Gatineau Zindanı'nın girişinde bulunan, kayaya oyulmuş Latince 'Tanrı'nın Bulunmadığı Yer' yazısının yanına İngilizce ve Türkçe karşılığının bulunduğu sac tabela asıldı.

'Ya kazıyacağız, ya örteceğiz'
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün tarafından iki ay önce gönderilen yazıyla, tam 14 yıldır zindan girişinde çakılı olan tabelanın kaldırılması istendi. Kayaya kazılı Latince yazının da tarihi ve arkeolojik değeri olmadığı gerekçesiyle kazınması ve yok edilmesi istendi.

İngilizce ve Türkçe sac tabela kaldırıldı. Ancak müze yetkilileri kayaya oyularak yazılan 'Inde deus abest' yazısının nasıl silineceğini düşünmeye başladı. Müze Müdürü Yaşar Yıldız, "Bakanlıktan gelen müfettişler ve arkeologlar yazıların tarihi ve arkeolojik değeri olmadığını, bu nedenle tarihi mekânda bulunmasının bir anlamı olmadığını belirterek, yazıları kaldırmamızı istedi. Kayaya oyulu yazıyı ya kazıyacağız ya da üstünü bir şekilde örteceğiz" dedi.

'Yazı orijinal, yok edilmemeli'
Bodrum Müzesi'nde 40 yıl çalıştıktan sonra geçen yıl emekli olan eski müze müdürü ve sualtı arkeoloğu Oğuz Alpözen ise şöyle tepki gösterdi: "Bakanlık internet sitesinde zindanı 'Tanrı'nın Bulunmadığı Yer' olarak tam 14 yıl boyunca dünyaya tanıttı, hala da sitesinde. Madem tarihi değeri yoktu, neden yıllarca insanları yanılttılar? Bu belirli bir siyasi görüşün düşüncesi. Bir zamanlar kaledeki şapeli mescit yapıp ibatede açmaya çalışanların devamı olan zihniyet, tarihin gerçek değerlerini acımasızca yok etmeye çalışıyor. Oradaki yazı tamamen orijinaldir ve kesinlikle yok edilmemelidir. Tarih bunları yapanları asla affetmeyecek."