Fırat Kalkınma Ajansı, Doğu Anadolu'nun Gelişmesine 11 Milyon Lira Kaynak Ayırdı



FKA, Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı kapsamında 6 alandaki gelişme ve kalkınma projelerine 11 milyon lira kaynak ayırdı.

Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerini kapsayan FKA'nın Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kalkınma çalışmalarında bölgelerarası ve bölge içi gelişmişlik farklarının önemli bir problem olduğuna dikkati çekti.

 Tüm ulusal planlarda bu hususun dikkate alındığını belirten Altunyuva, bu doğrultuda önlemler geliştirilmesine karşılık istenilen düzeyde bir başarı sağlanamadığından yakındı. Altunyuva, şöyle konuştu:

''Bugüne kadar yürütülen çalışmalarda, önemli eksikliklerden biri yerel mekanizmaların planlama ve strateji geliştirme süreçlerine yeterli düzeyde ve etkin katılım sağlayamamalarıdır. Bu eksikliğin giderilmesi noktasında son dönemde atılan en önemli adım hiç şüphesiz, bölgesel sorunların çözümünde önemli roller üstlenecek 'yerinden yönetimi' ve 'yönetişimi' esas alan kalkınma ajanslarının kurulmuş olması ve tüm ajansların faaliyetlerine başlamasıdır.

Biz de ajans olarak bölge planı ile bölgemizin sahip olduğu kaynakları, bu kaynakların nasıl değerlendirileceği ve bölgenin daha ileriye nasıl ulaşacağını inceledik. Bu doğrultuda amaç, hedef ve stratejilerimizi oluşturduk. Bölgenin öncelikleri ve belirlenen amaç ve hedefler değerlendirilerek ajans olarak sağlayacağımız ilk mali desteğin çerçevesini çizdik''.

Programda neler var?

Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı'nın teklif çağrısını yapan ajans, sosyal yapının ve beşeri sermayenin güçlendirilmesi, tarım ve gıda sektörlerinin geliştirilmesi, sanayi ve hizmet sektörlerinin geliştirilmesi, teknik altyapının geliştirilmesi, kırsal kesimde yaşam kalitesinin artırılması, çevresel sürdürülebilirliğin artırılması gibi gelişme ve kalkınma projelerine 11 milyon lira kaynak ayırdı.

Bütçe imkanları doğrultusunda kaynağın attırılmasının da söz konusu olabileceği belirtildi. Projelere en az 20 bin, en çok da 400 bin lira destek verilebilecek.

Programla Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli'de istihdamın ve refah seviyesinin attırılması hedefleniyor. Girişimcilik ve yatırımları teşvik ederek, işletmelerin rekabet edebilirliğinin attırması de hedefler arasında.

Yenilikçilik ve teknoloji kullanımına destek vererek bölge ekonomisinin lokomotif sektörleri olan imalat, tarıma dayalı sanayi ve hizmet sektörlerinin katma değerinin attırılmasını amaçlanıyor.

Program kapsamında gıda ürünleri imalatı ve tarıma dayalı sanayi, makine ekipman imalatı, ambalaj sanayi, mermer ve yapı malzemeleri imalatı, tıbbi malzemeler ve medikal ürünlere yönelik sanayi ve konfeksiyon gibi sektörler desteklenecek.

Destekten yararlanmak isteyenlerin ilgili belgeleri FKA'dan ya da ''www.fka.org.tr'' internet adresinden temin edilebileceği kaydedildi.