Fındık Bahçelerine Maden Başvurusu



Karadeniz’de bir çevre kıyımına daha hazırlanılıyor. Ordu ve Samsun arasında kalan alanda andezit ocağı yapılmak istiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapılan proje için önceki gün, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nin 17’inci maddesi gereğince ‘ÇED gerekli değildir’ kararı çıktı.

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre; bu kararla birlikte şirket, 17.72 hektarlık yani yaklaşık 25 futbol sahası büyüklüğündeki alandan duvar kaplama ve döşemelerinde kullanılan bir taş türü olan andeziti çıkaracak. Toplamda 3 milyon 250 bin TL’ye mâl olacak proje için orman, tarla ve fındık bahçelerinden oluşan alan yok edilecek.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Şirket tarafından hazırlanan raporda, arazi vasfıyla ilgili kurumlardan ve şahıslardan gerekli izinlerin alınacağı ve izinler alınmadan üretim faaliyetlerine başlanmayacağı beyan edildi. Ayrıca, yıllık olarak 600 bin ton malzeme çıkarılması planlanan projeye 40 yıl ömür biçildi. En yakın mahalleye 550 metre olan projeye en yakın ev ise 80 metre uzaklıkta.

Öte yandan, proje alanı ve yakınında nesli tehlikede olan veya tehlike altına girmeye aday hayvanlar da bulunuyor. Özellikle, tehlike altındaki Mısır akbabasının yaşam alanlarından biri olan bölgede ayrıca, tehlike altına girmeye aday Akdeniz nalburunlu yarasası, Kara akbaba, Kız kuşu ve Ala doğan gibi kuş türleri bulunuyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.