'Finans Merkezi'nin Planı Hazır



Ataşehir'de kurulması düşünülen 'finans merkezi'nin imar planı hazırlandı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından hazırlanan Ataşhir İmar Planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi onayı için Aralık 2007'de Meclis onayına sunulmuştu. Ancak hazırlanan plan, yeni değişiklikler yapılmak üzere geri çekildi.

Ataşehir imar planı ocak ayında tekrar Meclis onayına sunulacak. Hazırlanan 2 milyon 766 bin metrekarelik ilk plana göre, Ataşehir'de 300 bin metrekarelik ticaret alanı öngörülüyor. Ticaret alanı için de 2.5 emsal inşaat izni verilen Ataşehir'de, 750 bin metrekarelik dev bir finans merkezi yapılabilecek.
Başbakan Erdoğan'ın, "Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank İstanbul'a taşınacak. Bu konuda kararımızı verdik. Hatta yerleri de belirlenmiştir. Bunu hiç kimseye de soracak değiliz" sözünden sonra tartışma yaratan finans merkezinin imar planları hazırlandı.

27 bin 500 kişi yaşayacak
Büyük bir bölümü tamamlanan imar planına göre bölgede 27 bin 500 kişinin yaşayacağı konut alanı planlanırken, 237 bin metrekare alan ise okullar için ayrıldı. Bölgede 418 bin metrekare alanın kamulaştırması yapılacak, 544 bin metrekare alan park ve spor alanı olarak planlandı. 110 dönüm arazi ilköğretim alanı olarak ayrılırken, lise ve meslek lisesi alanı için ise 98 dönüm arazi ve kreş için ise 27 dönüm arazi ayrıldı.
Hastane ve sağlık ocakları içinse 55 bin metrekare alan düşünülüyor. Park ve spor alanı olarak ise 544 dönüm arazi planlandı. Cami ve ibadethaneler için de 16 bin 455 metrekarelik arazi ayrıldı.

Altyapı sorunu planlanmadı
İmar ve Bayındırlık Komisyonu, TOKİ'nin hazırladığı imar planına ilişkin raporunda finans merkezinin ulaşım sistemine ve teknik altyapıya getireceği yük ve bölgeye etkisinin ne olacağı konusunda bir planlamanın olmadığının altını çiziyor.
Şehir Plancıları Odası Başkanı Pınar Özden de Ataşehir'e kurulması düşünülen finans merkezinin bölgedeki tüm dengeleri bozacağını, Ataşehir'in bunu kaldıracak altyapısı olmadığını söylüyor. Özden, ayrıca şu itirazlarda da bulundu:
"Hazırlanan imar planındaki değişiklik 5262 sayılı TOKİ Yasas'ının ikinci maddesine dayandırılıyor. Emsaller artırılıyor. Bu madde bölgenin her türlü dengesini bozmayacaksa imar planın değiştirilebilir, emsaller artırılabilir deniyor.
Kadıköy'ün genelinde yapılaşmada 2.07 emsal var. Burası 2.5 emsale çıkarılmak isteniyor. Bölgenin ilk olarak trafik sorununda patlama olur. Zaten yeterince içinden çıkılmaz hal alan trafik sorunu daha da artacak, insanlar hareket edemeyecek. Ayrıca konut ve diğer sosyal alanlar konusunda da sıkıntılar yaşanacak."

Otogar yerine finans merkezi
İstanbul'un Anadolu yakasında yıllardır otogar sorunu var. Harem otogarının kaldırılarak yerine büyük bir Anadolu otogarı yapılması planlanmış ve 1999'a kadar da projenin Ataşehir'deki bu alana yapılması tasarlanmıştı. Yargı kararıyla iptal edilen proje sonrasında Batı Ataşehir diye söz edilen bu araziye İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1/100 bin ölçekli planlara göre toplu konut yapılması istenmişti. Şu anda da TOKİ'nin gerçekleştireceği imar değişikliğiyle söz konusu alana finans merkezi yapılmak isteniyor.