Filli Boya'nın Eğitim Merkezi RMI Açıldı

1988 yılından bu yana faaliyet gösteren, ismini 'beton' ve 'teknoloji' kelimelerinin ilk harflerinden alan ve sektörün lideri olan Betek Boya ve Kimya San A.Ş (Filli Boya), Türkiye’de bir ilke daha imza atıyor. Betek, boya, kaplama-ısı yalıtım sistemlerinin performansı ve dayanıklılığı ile ilgili araştırma, geliştirme ve test faaliyetlerinin yürütüleceği ve eğitim hizmetlerinin verileceği RMI (Robert Murjahn Institut) - Türkiye’yi hizmete açtı. Betek Boya, RMI Türkiye’yle sektördeki haksız rekabeti engelleyerek, sektörün ulusal ve uluslararası pazarlarda sağlıklı gelişimini sağlamayı ve güvenilir bir fırsat yaratmayı, bu doğrultuda gelecek odaklı tüm firmalara, bağımsız davranma felsefesi ile destek vermeyi amaçlıyor.

Boya ve kaplamalar konusunda, akredite edilen bir araştırma ve test merkezi olarak RMI- Türkiye, boya, kaplama ve ısı yalıtım ürünlerini Avrupa standartları çerçevesinde test edecek. RMI-Türkiye, piyasadaki ürünlerin kalitesinin artmasında katkıda bulunmayı ve düşük kaliteden dolayı sektörün zarar görmesini önlemeyi amaçlıyor. Türkiye’de yapılacak laboratuar olmadığı için yurtdışında yaptırılan, CE belgesi verilmesi için gerekli testler RMI-Türkiye’de yapılabilecek. RMI-Türkiye’nin sektördeki konuyla ilgili firmaların talepleri doğrultusunda hizmet vermesi planlanıyor.

RMI-Türkiye'nin Enerjisi Topraktan
Betek, 2006 yılı Kasım ayında temellerini attığı RMI-Türkiye için yaklaşık 3 milyon €’luk yatırım yaptı. 2217 m2 kapalı olmak üzere toplam 4250 m2 ‘lik alan üzerine kurulan RMI-Türkiye’nin, ısıtma ve soğutma enerjisi ihtiyacı Jeotermik Sistem ile karşılanacak. Ayrıca çevreci bir özellik taşıyan enerji sisteminin kurulması için bina önünde bulunan alanda, 100 metre derinliğinde, 22 adet sondaj kuyusu açılıp içerisinden 15 kilometre uzunluğunda boru geçirilerek oluşturulan ısı iletim devreleri yer alıyor. Bu devrelerden geçirilen su ve bina içerisine yerleştirilen ısı pompaları ile binanın ısıtma ve soğutma ihtiyacı yenilenebilir bir kaynak olarak toprağın sabit sıcaklığından istifade edilerek karşılanıyor. RMI-Türkiye binasında, 190 m2 alana sahip 2 adet çatı penceresi (skylight) sayesinde, 2 holün aydınlatma enerjisinin çoğunluğu karşılanıyor. Bina duvarlarının, standartlar ile belirlenen değerin çok üstünde olan, 8 cm kalınlığındaki karbonlu Capatect Dalmaçyalı ısı yalıtım levhası ile yalıtılmış olması binanın enerji verimliliğinin yüksek olmasını sağlıyor. RMI-Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla senede yaklaşık 40 ton karbondioksitin atmosfere yayılmasını önlenmiş olacak.

RMI- Türkiye Kendi Hava Koşullarını Yaratıyor
RMI-Türkiye, test duvarlarını taşıyacak 4 tonluk bir vince, rüzgar hızı ve yönü, global radyasyon, hava sıcaklığı ve bağıl nemi, yağmur miktarı gibi ölçümlerin yapılacağı bir Meteoroloji İstasyonuna sahip. Bu sayede, Türkiye’de ilk defa, hem boyutları 8 metre kareye kadar olan orjinal duvarlar üzerinde, hem de 50 cm x 50 cm çapında ufak duvar modelleri üzerinde çeşitli dış cephe boya ve kaplama sistemlerinin iklim şartlarına göre dayanıklılığı incelenecek ve çıkan sonuçlar doğrultusunda yeni sistemler geliştirilecek.


İlklerin Buluştuğu Ödüllü Bir Bina
Hem bünyesinde yürütülecek faaliyetlerde, hem de faaliyet göstereceği bina bakımından Türkiye’de bir ilk olan ve enerji verimliliği ön planda tutulan RMI-Türkiye binası, Avrupa Birliği Enerji Komisyonu (EU-EI)’nun açtığı Med-Enec isimli proje yarışmasında jeotermik araştırmalar açısından, 31 proje arasından Türkiye’de birinci seçildi ve 95 bin € destek almaya hak kazandı. Projenin enerji verimliliği, iki yıl süre ile Avrupa Birliği Enerji Komisyonu ve RMI-Türkiye uzmanları tarafından ortak olarak izlenecek. RMI-Türkiye binası ayrıca, Avrupa Komisyonu, Ortak Araştırma Merkezi (JRC), Yenilenebilir Enerji Bölümü tarafından Türkiye’de “Yeşil Bina” statüsünü verilen ilk bina olma başarısını gösterdi. Isı yalıtım sistemlerinin geçmişinin kısa olması nedeniyle yapılacak araştırma, geliştirme ve testlere ağırlık verilmesi planlanan RMI-Türkiye’de ayrıca, ısı yalıtım sistemi uygulamacılarına eğitim verilecek. İki tam gün sürecek teorik ve pratik eğitimlerin sonunda başarılı olan kursiyerler Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü onaylı Başarı Sertifikası alacak. MEGEP (Mesleki Eğitim Geliştirme Projesi) kapsamında verilecek olan bu sertifikaların Avrupa Ülkelerinde de geçerliliği de olacak.

Merkezi Almanya’da bulunan RMI (Dr. Robert-Murjahn-Institut), aynı kulvarda faaliyet gösteren akredite bir kuruluş olup, uluslararası niteliğe RMI-Türkiye ile kavuşacak.