Betek Boya’nın markası Filli Boya’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile imzaladığı protokol ile hayata geçirdiği “Zafere Selam” projesiyle Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan’daki; Şehitlikler ve Şehitler Abidesi, Dur Yolcu silüeti, Tarihi Alanda bulunan toplam sekiz köye yayılmış 2100 gazi köy evleri ve köy okulları gibi birçok alanın, özgün yapısı korunarak Tarihi Alan Başkanlığı ile birlikte bakımları yapılacak.
Proje kapsamında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, Betek Boya’nın her zaman tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkan bir şirket olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Betek Boya olarak bugüne kadar tarihi ve kültürel değerlerimizi destekleyen birçok projeye imza attık. Bugün de, bağımsızlık mücadelemizin en önemli kilometre taşlarından biri olan Çanakkale Savaşı’nın gerçekleştiği Gelibolu Yarımadası’nda çok anlamlı ve değerli projeyi hayata geçirerek “Zafere Selam” duruyoruz.
Tayfun Küçükoğlu, İsmail Kaşdemir
Buna sadece bir iş ya da proje olarak bakmıyor, burada yapacağımız her şeyi tarihsel sorumluluğun bir gereği olarak, aklımızı, gönlümüzü ve ruhumuzu koyacağımız bir gönüllülük hareketi olarak görüyoruz. İstiyoruz ki Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafından gelen insanlar, özgürlük ve bağımsızlık ruhunu burada yaşasın ve hissetsin. Bize bu paha biçilmez mirası bırakan şehit ve gazilerimizin ruhu bir kez daha şad olsun. Çanakkale ruhu gelecek nesillere taşınsın. Şehitlikler ve Şehitler Abidesi, Dur Yolcu silüeti, Tarihi Alanda bulunan gazi köy evleri ve köy okulları dahil birçok alanı, Çanakkale ruhunu koruyarak gerçekleştireceğimiz projemiz burada bitmeyecek. Bu uzun soluklu bir yolculuğun ilk adımı… Betek olarak bu tarihi bölgemize katkımızı, Tarihi Alan Başkanlığı ile birlikte kalıcı eserler bırakarak sürdürmek istiyoruz.”
Projenin İlk Etabı: Kilitbahir Köyü
Kilitbahir, Seddülbahir, Alçıtepe, Behramlı, Bigalı, Kocadere, Küçükanafarta, Büyükanafarta “Gazi” köylerinde proje kapsamında gerçekleştirilecek düzenleme çalışmalarının ilk etabı olarak Kilitbahir Köyü pilot bölge olarak seçilmiştir. Kilitbahir Köyü Yalı Caddesi ile Çarşı Caddeleri'nin kesişimi ile Kilitbahir Kale Müzesi arasında kalan yaklaşık 1000 metre uzunluğundaki sokaklarda toplamda 12.000 m2 alana sahip 116 adet binanın cephelerinin boyanması Tarihî Alan Planları doğrultusunda cephelerinin bakım işlemlerine başlandı. Ayrıca projenin gerçekleştiği Eceabat ilçesindeki sekiz okulun boya ihtiyacı da Filli Boya tarafından karşılanıyor.
Kilitbahir boyama çalışmaları
Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise toplantıda yaptığı konuşmada Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı’nı bir açık hava müzesi şeklinde ele alıp potansiyelini artırmak için birçok yeni projeyi gündemlerine aldıklarını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Bu coğrafyada bizlere düşen en büyük görev; misyonumuz olan Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Tarihî Alanı’nı geliştirerek bir açık hava müzesine dönüştürmek; aynı zamanda hep birlikte koruyarak ve geliştirerek hem gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak hem de tarihi dokuyu gün yüzüne çıkartarak daha fazla ziyaretçiyi ağırlayıp bölge ve ülke ekonomimize kültürel turizm aracılığı ile önemli bir katkı sağlamaktır.
Kilitbahir boyama çalışmaları
Tespit edilmiş 25 şehitlik alanının ziyarete açılmasına ve şehitlerimize yakışır düzenlemeler yapılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. 18 Mart 2018’de açılışını yaptığımız Kilitbahir Kale Müzesi’nin ardından Seddülbahir ve Bigalı Kaleleri'nde de restorasyon çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca Tarihi Yürüyüş Güzergâhları’nın ilk etabı olan “Arıburnu Cephesi Yürüyüş Güzergahı” da bu yıl içinde tamamlanıp, Kasım ayında açılışı yapılacaktır.
Dur Yolcu boyama
Yürüttüğümüz en son projelerimiz de coğrafya, kültür ve turizm arasındaki ilişkiyi maddi ve manevi boyutta harmanlayarak doğal çevreyi kültür turizmine yansıtmak ve kazandırmak için Filli Boya ile Başkanlığımız arasında imzaladığımız protokol ile hayata geçirdiğimiz “Zafere Selam” projesidir. Bu projeyle tarihî alandaki kültürel mirasın ve yaşam alanlarının kalıcılığını arttırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla Şehitlikler ve Şehitler Abidesi, Dur Yolcu silueti, Tarihi Alan’da bulunan gazi köy evleri ve köy okulları gibi birçok alanın özgün yapısı korunarak bakımları yapılacaktır. Bugün olduğu gibi yarın da bu topraklarda ortaya konan Çanakkale ruhunu, bu emsalsiz mücadeleyi ve destanı geçmişten alıp geleceğe taşımak, hak ettiği onuru yerine teslim etmek için çalışmalarımız devam edecektir."