Filli Boya 'Yarına Borcumuz Var' Projesiyle Karbon Ayak İzini Sıfırlıyor



Filli Boya Yalıtım Grubu öncülüğünde, küresel iklim değişikliğine, sürdürülebilir bir hayat için ısı yalıtımının önemine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen 'Yarına Borcumuz Var' projesi, Filli Boya’nın facebook sayfasında başladı. Filli Boya Yalıtım Grubu, 04 Kasım Cuma gününe kadar devam edecek projeyle katılımcıların karbon ayak izini hesaplayarak projeye destek veren ilk 3000 kişi adına myclimate Türkiye portföyünde yer alan Çanakkale Gelibolu ve İzmir Çeşme rüzgar enerji santrallerine bağış yapıyor, katılımcıların evsel enerji kullanımından kaynaklanan bir haftalık ortalama karbon ayak izini sıfırlıyor.

Siz de karbon ayak izinizi öğrenin

www.facebook.com/filliboya adresinden ulaşılabilen 'Yarına Borcumuz Var' projesi kapsamında katılımcılar, Türkiye için yapılmış olan istatistiki çalışmaları temel alarak hazırlanan evsel kullanımlarını, günlük tüketim alışkanlıklarını, ulaşım tercihlerini basit, anlaşılır ve kısa sorularla ölçerek karbon ayak izlerini kolaylıkla hesaplayabiliyor. Ulaşım, ısınma, enerji tüketimi ya da kullanılan ürünlerle atmosfere yayılan CO2 miktarını ifade eden 'Karbon Ayak İzi' hakkında katılımcıların bilinçlendirildiği proje dâhilinde, katılımcıların email adreslerine 'Karbon Denkleştirme Sertifikası' da gönderiliyor.

Gülay Dindoruk: Karbon salımını azaltmanın en etkili yolu ısı yalıtımıdır 

'Yarına Borcumuz Var' projesiyle ilgili açıklama yapan Betek Yalıtım Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk, sürdürülebilir bir hayat için 'Yarına Borcumuz Var' projesiyle sosyal medya üzerinden bilinçlendirme ve farkındalık yaratmayı hedeflediklerini, bu amaçla hesaplama sürecinde tasarruf yöntemlerini kullanıcılara aktardıklarını belirtti. Dindoruk açıklamasında, binalarda dış cephe ısı yalıtımı yaptırmanın, gerek ilk yatırım maliyeti gerekse etkisi göz önünde bulundurulduğunda, çevreye verilen zararı ve karbon ayak izini azaltmak için 'geri dönüşü en yüksek enerji tasarrufu yöntemi olduğunu' özellikle vurguladı.

Bir kişinin karbon ayak izi, yılda ortalama 5,1 ton

Türkiye Devlet İstatistik Enstitüsü ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın en son yayınlamış olduğu Türkiye Emisyon Envanter raporuna göre ülkemizde bir kişinin karbon ayak izi, yılda ortalama 5,1 ton olarak belirtiliyor. 'Yarına Borcumuz Var' projesiyle, günümüzde her geçen gün yoğunlaşan sera gazı tabakasının daha fazla ısı tutması sebebiyle ortaya çıkan küresel iklim değişikliği, küresel ısınma ve olumsuz etkilerini önlemek için katılımcıların bilgilendirilmesi, bu konularda duyarlılık oluşturulması hedefleniyor. Kampanyanın özellikle sosyal medyada ve bir hesap modülüyle başlamasının en önemli sebebinin ise, katılımcıların da bu konuda sorumluluk alarak duyarlılığı paylaşmaları, bilinçlendirmeye yaptıkları katkıyı izlemeleri olarak belirtiliyor.

Projenin danışmanlığını, 2002 yılında kurulan ve dünyanın çeşitli bölgelerinde karbon emisyon azaltım projeleri geliştiren İsviçre kökenli myclimate Vakfı'nın Türkiye ortaklığı 'myclimate Türkiye' üstleniyor. myclimate Türkiye gerçekleştirdiği projelerle, iklim değişikliği ile mücadele ederek, kişi başı yıllık karbon salımı ortalama 1-2 ton karbondioksit olan düşük karbon toplumunu yaratmayı planlıyor; kurumların ve bireylerin karbon ayak izlerinin ölçülmesi ve iklim değişikliğine olan etkilerinin yönetilmesi gibi konularda danışmanlık hizmetleri veriyor.