Fikirtepe Müteahhitler Platformu Sözcüsü Özkan Eker, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasıyla Fikirtepe'nin yüzde 90'ının boşaldığını, bir yıl içinde bölgede kaba inşaatların yükseleceğini söyledi.
Kadıköy'de 5 yıl önce önce kentsel dönüşüm kapsamına alınan Fikirtepe, Dumlupınar, Merdivenköy ve Eğitim mahallerinde toplamda 57 adalık alanda yürütülen dönüşüm çalışmalarının hızlanması ve sorunların çözülmesi için oluşturulan platformun sözcüsü Eker, soruları yanıtladı.
Toplamda 57 yapı adasının 15'inde yüzde 100 anlaşma sağlandığını ve bunların hepsinde çalışmaların başladığını dile getiren Eker, 32 adada ise hak sahiplerinin 3'te 2'siyle anlaşma sağladıklarını söyledi.
Eker, bu 32 adanın 22'sinde hak sahiplerinin yüzde 90'ıyla anlaştıklarını, 6'sında anlaşma oranının yüzde 80-89, 4'ünde ise yüzde 70-79 arasında olduğunu anlattı.
"Yalnızca müteahhitlerin değil, buradaki vatandaşlarımızın sorununun çözümü için bir araya geldik" diyen Eker, kısa süre önce kurulan platformun 20'ye yakın uzlaşma toplantısı yaptığını ifade etti.
Eker, çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle yürüttüklerini kaydederek, "Kadıköy'ün merkezi noktalarından olan 135 hektarlık bu kentsel dönüşüm alanında kamu-özel işbirliğiyle yaklaşık 5 milyar dolarlık proje yürütülüyor Fikirtepe'de" ifadelerini kullandı.
"Kamulaştırma sürüyor"
Fikirtepe'nin, Türkiye'nin yürüyen en büyük projelerinden olduğunu belirten Eker, proje kapsamında kamu kurumlarıyla birlikte ikna edemedikleri hak sahiplerine toplantılar sonrası son çare olarak kamulaştırma tebligatı gönderildiğini söyledi.
Eker, "22 hak sahibine kamulaştırma tebligatı gönderildi. 3 yerde de acele kamulaştırma için dosyalar mahkemeye intikal etti. Mahkeme süreçleri uzun sürüyor. Bununla ilgili yeni yasama yılında uzman mahkemelerin kurulacağı ve bu işlerin hızlanacağı bilgisini alıyoruz. 2-3 tıkanan projede de fiilen kamulaştırma yapıldı" dedi.
Anlaşma sağlanamayan maliklerin öne sürdüğü gerekçelerden bahseden Eker, bunların; firmaların mali yapısının yetersiz olduğu ve teminat göstermedikleri, verdiği sözleri tutmadığı, sunduğu sözleşmelerde maliklere verilen anlaşma şartlarının net olarak belli olmadığı, hak sahiplerine farklı farklı sözleşmeler sunduklarına dair şikayetler olduğunu anlattı.
Eker, platformun bu hak sahiplerinin iknası için çalıştığını kaydederek, sıkıntıları bir an önce çözmek istediklerini, kamulaştırmayı en son çare olarak gördüklerini ifade etti.
"Bir yıl içinde kaba inşaatlar yükselecek"
"Yaklaşık bir yıl içerisinde burada kaba inşaatların yükseldiğini hep birlikte göreceğiz" diyen Eker, bu projenin başarıya ulaşmasının hem İstanbul'daki hem de Türkiye'deki diğer projeleri etkileyeceğini aktardı.
Eker, platformun, dönüşümle ilgili eksik mevzuatın giderilmesi konusunda da çalıştığını bildirdi.
Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm alanının yaklaşık yüzde 25'inde inşaatların faal olarak başladığını dile getiren Eker, "Şu anda Fikirtepe'nin yüzde 90'ı boşaldı. Gayrimeşru kullanımlar var. Bu konuda İlçe Emniyet Müdürlüğü ve diğer ilgililerin çalışması var. Fikirtepe'nin 1-2 ay içerisinde fiilen boşalacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
"Proje bitince yüzde 500 artış olacak"
Eker, her kentsel dönüşümün yapıldığı bölgeye değer artışı olarak yansıdığını, bunun aksinin hemen hemen hiçbir yerde yaşanmadığını söyledi.
Fikirtepe'de de arazilerin değerinde gözle görülür artış yaşandığını belirten Eker, "Proje öncesi ile sonrasını kıyaslarsak Fikirtepe'de değer artışı yüzde 300. Proje bitince değer artışı yüzde 500 olacak. Bu konuda bir sıkıntı öngörmüyoruz" dedi.