Fikirtepe'de Taraflar Birbirini Suçluyor



Fikirtepe'de uzun yıllar önce başlayan kentsel dönüşüm sürecinde bir türlü sona gelinemiyor. Sürecin tarafı olan hak sahipleri ve müteahhit firmalar birbirlerinden şikayet ederken, bir yanda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kadıköy Belediyesi'nden yeterli ilgili göremediklerini söylüyorlar. Devletin bölgedeki sürecin işleyişine karışmadığını belirten hak sahipleri, "Kendimizi sahipsiz hissediyoruz" diye belirterek, "Hükümet hiç ilgilenmiyor, bize yol göstermiyor" diyor.

Evleri yıkılan vatandaşlar, inşaat sürecinin uzamasından dolayı her geçen gün ümitsizliğe kapıldıklarını belirterek, firmalardan da şikayet ediyorlar. Bölgede hak sahibi olan bir vatandaş "Binamız yıkılalı 4 ay oldu ama hiçbir gelişme yok. Bu gidişle 4 yılı bulacak gibi görünüyor" diyor. Binası için müteahhitlerle görüşmelere devam eden başka bir hak sahibi ise, "Evimizi bir inşaat firmasına teslim etmeye korkar olduk. Çünkü çalışmalar titiz ilerlemiyor" diye şikayet ediyor.

Bölgede başlayan projelerden hiç birinde konutlar henüz teslim edilmedi. Fakat bitmeye en yakın olan projelerden birinde konut fiyatları 1 milyon lirayı buluyor. Bölgedeki konutların özelllikle Arap yatırımcılar için hazırladığını belirten vatandaşlar, "Zaten yeni yapılacak olan konutlarda bizlerin yaşaması mümkün değil. Bizler o evlerin aidatını bile karşılayamayız. Buradaki projelerin çoğu, konutları Araplara satmak peşinde" diyor.

Resim Galerisi Burada Görünecek


Bazı arsalarda birden fazla firmayla anlaşılmış

Hak sahiplerin birbirini suçlamaya başladığı bölgedeki bazı arsalarda vatandaşlar daha fazla pay almak uğruna birden fazla firmayla anlaşmış durumda. Bu ise süreci daha da karmaşık hale getiriyor. Aynı arsada farklı hak sahipleriyle anlaşan firmalar nedeniyle sürecin daha da karmaşık olması ve uzaması bekleniyor.

Bölgede 30 yıldır esnaflık yapan bir vatandaş, "Burada işlerin yoluna girmesi mümkün değil. Bazı adalarda 4-5 firma var. Bunlar nasıl anlaşacak? Bazı firmalar diğer firmaya devretmek için yüklü miktarda para istiyor. Örneğin "6 milyar lira ver, çekileyim" diyor. Böyle bir durumda önümüzü göremiyoruz" diye anlatıyor.

Ayrıca bölgede "çantacı" olarak tabir edilen kişilerin ortaya çıktığını belirten vatandaşlar, hak sahiplerini ikna etmek için firmalarla anlaşan kişilerin yüklü miktarda komisyon aldığını iddia ediyorlar.

VatandaşlarVatandaşlar bina yıkımları sırasında kendi binalarının da zarar görmesinden korkuyor.

"Ruhsat süreci bile 1 yıl sürüyor"

Müteahhit firmalar ise belediye ve bakanlığın sorun yarattığını ve işleri kolaylaştırmadığını iddia ediyor. Bölgede iş yapan firmalardan görüştüğümüz bir yetkili, "Bölgede iş yapan 52 firma var ancak bunca yıl geçti ve sadece 9 firmaya ruhsat verildi" diyor. Yaklaşık 25 bin 500 metrekareyle Fikirtepe'deki en büyük alanlardan birinde dönüşüm yapmayı planlayan başka bir firmanın proje yöneticisi ise, hak sahiplerinin kafalarının çok karışık olduğunu ve kimseye güvenemediklerini dile getiriyor. Bir yandan da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talepleri doğrultusunda proje sürecinin uzadığını ifade eden yetkili, "Bunca zaman geçti. Anahtar teslimi yapılmış bir tane proje yok. Ruhsat süreci bile 1 seneyi buluyor" diyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu