Fikirtepe’de gerçekleştirilen dönüşüm projesi gündeme geldiği ilk günden itibaren tartışmalara konu oldu. Projenin diğer kentsel dönüşüm deneyimlerinden ayrıştığı noktalar bir kesim tarafından desteklenirken bir kesim tarafından eleştirilmeye devam ediyor. Alanda yıkımlar oldu, meslek odalarının açtığı davalar da bir neticeye vardı. Plan değişiklikleri, müteahhit çıkmazları derken süreç bir noktada tıkandı. Tüm bu gelişmeler sebebiyle Fikirtepe’de bir toplantı düzenleyen Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk; planlarda gelinen noktayı ve ne yapılması gerektiğini Fikirtepe’lilerle tartıştı.
“Siz şanslısınız”
Toplantıda Selami Öztürk’e eşlik eden Mimar Nurfeşan Ağra ve Burak Kaan Yılmazsoy, Afet Yasası’nın ayrıntılarını toplanan kalabalıkla paylaştı. Yasanın kendisini bir afet olarak değerlendiren mimarlar, Fikirtepe projesinin bu yasadan önce yapılmasının orada yaşayanlar için büyük şans olduğunu vurguladılar. Afet Yasası Fikirtepe’ye değmeden sürecin tamamlanması gerektiğini vurgulayan iki konuşmacı, salonda bulunanlara haklarınıza sahip çıkın mesajını verdiler.
“Bu plan bizim namusumuzdur”
Soru sormak ve süreçte gelinen noktayı öğrenmek için heyecanlanan kalabalığa planlardaki son durumu anlatan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Bu plan bizim namusumuzdur. Arkasında durun” dedi. İlk yapılan planda yolların parsel sahiplerine verildiğini daha sonra ise bu kararın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırıldığını anlatan Öztürk, Kadıköy Belediyesi’nin bu karara itiraz ettiğini ve halkın bu itirazı destekleyecek şekilde Büyükşehir’e baskı yapması gerektiğini söyledi.
“Mimarlar Odası itirazı geri çekmeli”
Mimarlar Odası’nın plan iptal davası açtığını ve bilirkişi raporunun planın aleyhine olduğunu söyleyen Öztürk; “Mimarlar Odası itirazı geri çeksin. Bu karar Afet Yasası’nı uygulamak isteyenlerin işine yarar. Daha önce de burada bir plan olmuştu. O zaman da Mimarlar Odası itiraz etmişti. Bu millet zaten yıllar kaybetti. Şimdi yine kaybedemez. Burada kentsel dönüşüm bir gün mutlaka yapılacak. Hem de bundan 10 yıl sonra daha fazla emsal artışıyla yapılması söz konusu. Bundan kaçış yok. Mimarlar Odası kendi konumu itibariyle itiraz ediyor olabilir. Ama planın iptali iyi bir sonuç doğurmaz” şeklinde konuştu.
“İnsanlar birbirinin canına kıymaya başladılar”
Selami Öztürk’ten sonra söz alan bir vatandaş, yıkımlar olduktan sonra mahallenin bir çöküntü alanı haline geldiğini belirtti. “50 yıllık komşularımızla birbirimize öcü gibi bakıyoruz” diyen vatandaş “Esnaf iş yapamıyor. Dükkanını erken kapatıyor. Yıkıntılar arasına tanımadığımız insanlar yerleşti. Sokaklara çıkamıyoruz. İnsanlar bu mesele yüzünden birbirinin canına kıymaya başladı. Artık bu problemlerin çözülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.