Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Fikirtepe'nin terkedilmiş bir yer olarak değil örnek bir şehircilik başarısı olarak anılması için devletin elini taşın altına koyduğunu belirterek, "Yol haritamızı artık belirledik ve ete kemiğe bürünecek şekliyle sürecimizi yürütüyoruz." açıklamasını yapmıştı. Fikirtepe'de yıllardır mağduriyet yaşadıklarını ifade eden sakinler ise açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
DHA’da yer alan habere göre; Fikirtepe mağdurlarından Engin Bayrak, "10-15 günden beri sosyal medya aracılığıyla tüm arsa malikleriyle birlikte sesimizi duyurmak için ne gerekiyorsa yaptık. Arsa maliklerinin, vatandaşların 7-8 seneden beri mağdur olan komşularımızın durumlarına el atıldı. İnşallah yakında TOKİ aracılığıyla, buranın en kısa zamanda yapılıp arsa maliklerine teslim edileceği söylendi. Kimisi yerini sattı, o gitti başka birine sattı, müteahhit ortadan kayboldu; arsalarımızın kimin elinde olduğunu dahi bilen yok. Bazı arsa sahipleri yerlerinde oturuyorlar. 7-8 sene önce yapılan sözleşmelerle bekleyip duruyoruz, çok mağdur durumdayız." dedi.
Bir diğer mağdur olan ve hasarlı evi hala yıkılmayan Hasan Terzioğlu ise, "Devletimize teşekkür ediyoruz. Şu anda biz oturuyoruz ama riskli binalarımız. Allah korusun bir deprem anında yüzlerce ölü olur. Bir an önce buranın yapılmasını istiyoruz." diye konuştu.
Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Yasin Bektaş da, "Bir anda bu şekilde bir çözümün kapımıza geleceğini biz beklemiyorduk, 10 yıla yakın süre sürüncemede kalan bir alan burası. İnsanlarımız gerçekten ciddi manada mağdur oldu, hem kiraya taşınanlar, hem evleri yıkılanlar, hem vergisel olarak da bu ağır yükün altında kalan vatandaşlarımız. Ancak buradaki insanların mağduriyeti duyuldu." şeklinde konuştu.
Bilgilendirme ofisleri kuruluyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Yunus Emre Küçük, bu hafta içerisinde bilgilendirme ofislerinin kurulacağını belirtti. Yunus Emre Küçük şunları söyledi: "Fikirtepe'de 2012 yılında başlayan bir süreç vardı. İstanbul Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu planlar doğrultusunda. Dönüşüm çalışmaları Fikirtepe'de başlamıştı. 2012 yılında 6306 sayılı bir kanunumuz çıktı. Bu kanunda da yapılan dönüşüm çalışmalarında bir takım harçlar ve düzenlemelerden muaf tutulması yönünde düzenlemeler bulunuyordu. 2013 yılında Fikirtepe Bakanlığımız tarafından riskli alan ilan edildi. Vatandaşlarımız ve burada yatırım yapan müteahhitlerimiz vergilerden harçlardan muaf tutulsunlar diye riskli alan ilan edilmişti. Gelinen süreçte Fikirtepe'de inşaat firmalarının artık işlerini yürütememelerinden dolayı Fikirtepe'de Bakanlığımızın çalışma yürütmesi yönünde karar alındı. Bakan Bey burada hem vatandaşlarımızla hem de müteahhit firmalarla bir toplantı gerçekleştirdi, artık Bakanlığın burada işe el koyacağını ve çalışmaları yürüteceğini söyledi. Biz burada hızlı bir şekilde sürece dahil olmak durumundayız. Bu hafta içerisinde bilgilendirme ofislerimizi Fİkirtepe'de vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Vatandaşlarımız bu ofislerden ne şekilde bir çalışma yürüteceğimize dair bilgi alabilirler. Bundan sonraki süreçte işi beraber yürüteceğimiz kurum ve kuruluşlarla yol haritamızı çizip hemen çalışmalarımıza başlayacağız. Etaplarımızı belirlemeye başladık, 2023'e kadar da inşallah bitirmiş olacağız."