Fikirtepe Halkını Kentsel Dönüşüm Endişesi Sardı



Apartmanlarda yaşayan ev sahipleri müteahhitlerin haklarını eksiksiz vereceği konusunda garanti isterken gecekondu sahipleri yeni yapılacak lüks binalarda yaşayamayacakları için mahallelerinden gitmek zorunda kalacaklarını düşünüyorlar. 250-600 TL arasında değişen bedellerde kira ödeyenlerin durumunu ise kimse bilmiyor. Kiracıların isteği yeni yapılacak binalarda yine aynı fiyatlara oturabilmek.

Kadıköy’ün ilk yerleşim yerlerinden Fikirtepe Mahallesi büyükşehir belediyesinin deprem odaklı kentsel dönüşüm çalışması için pilot bölge olarak seçildi. Topbaş, geçtiğimiz günlerde belirledikleri alanlarda tüm yapıların arsalarının parsel ayrımı yapılmadan birleştirileceğini, mülk sahiplerinin de hisse oranlarına göre hissedar yapılacağını açıklamıştı. Binaların tamamen yıkılacağını belirten Topbaş, ortaya çıkacak alana imar artışı vereceklerini, depreme dayanıklı modern yapılan inşa edileceğini anlatmıştı. Esenyurt, Esenler, Küçükçekmece, Zeytinburnu’nda da gerçekleştirilecek bu çalışma Fikirtepe’den başlatılacak. Yeni dönüşüm çalışmasının ayrıntıları, bu ay içinde İBB Meclis gündeminde tartışıldıktan sonra ortaya çıkacak.

4 mahalleyi kapsıyor

Bölgenin adı Fikirtepe olarak geçiyor ama aslında Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahallesi’nin bir bölümünden oluşuyor. Nüfusunun yaklaşık 150 bin olduğu tahmin edilen semtte yaşayanların büyük çoğunluğu kiracı. Etrafı gökdelenlerle çevrelenmiş semtte dip dibe sıralanmış kimi gece kondu kimi bir kaç katlı binaların sıvaları bile yapılmamış. Dar sokaklara ne çöp arabası ne de itfaiye araçları girebiliyor.

Lüks evlerde yaşayamayız

Şu an için sadece haberlerden öğrendikleri üzerine kendilerine bir yol belirlemeye çalışan Fikirtepelilerin kafası hayli karışık. 50 yıldır Fikirtepe Mahallesi’nde yaşayan Hüseyin Berk, bahçesine ağaçlarla süslediği bir gecekondunun sahibi. İşçi emeklisi Berk, evinden memnun ama ekonomik yetersizlikler nedeniyle “üzerine bir şey koyamadığı” için de mahçup. Evinin yerine yapılacak yeni binada kendisine hakkının verilip verilmeyeceği konusunda endişeler taşıyan Berk’in 20 katlı bir binada yaşamakla ilgili çekinceleri var. Berk, “En üst katta otur derlerse oturamam merdivenine ayağımı basmam. Hakkımı versinler satarım ya da kiraya veririm öyle bir apartmanda oturamam. Etrafı yeşil bir yere gider orada yeni bir hayat kurarım” diyor. Kızı Leyla Berk de yeni lüks binalarda halkın oturamayacağını söylüyor. “Bize göre yerler yaparlarsa otururuz tabiki” diyen Berk, “Lüks sitelerde biz yaşayamayız. Ne aidatına ne faturalarına bizim gücümüz yetmez. Bize hakkımız olan evi verirler ‘çık’ demezler ama biz kendimizi çıkmak zorunda hissedebiliriz” sözleri ile benzer durumdaki bir çok kişinin durumunu açıklıyor.

Çocuklarımın hakkını yedirmem

Dumlupınar Mahallesi’nde 6 katli bir binası bulunan Ekrem Taşkıran “Müteahhitle yüzde 50’ye anlaşırsak veririm evimi. 5-6 dairem var. Çoluk çocuk oturuyoruz. Onların hakkını yedirmem” diyor.
50 yıldır bu mahallede yaşayan Taşkıran, kendilerine verilen düşük imar hakkından şikayetçi. Taşkıran “Evlerimizi yıkıp birilerinin kasasını dolduracaklarsa bunu kabul etmeyiz. Evlerimiz tapulu. Zamanında düşük imar verdiler. Yüksek imar hakkı verselerdi biz de daha güzel evler yapardık” diyor. Taşkıran’ın komşusu Alim Dursun mahallede en son inşaat ruhsatı alan kişinin kendisi olduğunu söyleyip 4 yıl önce yaptırdığı 3.5 katlı binasını gururla gösteriyor. Bu evi yapabilmek için bir çok sıkıntıya katlandıklarını anlatan Dursun “Eskiden Ziverbey’den buraya gelmek yürek isterdi. Omuzlarımızda kovalarla buraya su taşıdık. Bütün yatırımımızı buraya yaptık. Hakkımızı vermezlerse öldürseler çıkmayız buradan” diye konuşuyor. 30 yıldır aynı evde kiracı olarak oturan Ali İhsan Özdemir de kiracıların durumuna dikkat çekiyor: “Kiram 300 TL. Yine aynı fiyata kiraya verirlerse otururum. Yoksa köyüme döneceğim.”

Emlak fiyatları fırlar

Elmakçi Muammer Güler semtte müteahhitlerin büyük inşaat şirketlerinin yer aradığı konusunun çok da doğru olmadığını belirtiyor. Henüz 1/1000’lik planlar çıkmadığı ve proje kesinleşmediği için her şey için çok erken olduğunu ifade eden Güler, şu an 300-350 bin TL arasındaki ev fiyatlarının dönüşümden sonra 500 bine çıkacağını, kiraların ise 1000 TL’nin altında olmayacağını belirtiyor.