Osmanlı Bankası Müzesi'nin, Alpha Bank ve Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nün işbirliğiyle düzenlediği Ege'nin İki Kıyısında Ekonomi ve Toplum seminerleri, Atina Panteion Üniversitesi'nden Prof. Dr. Stephanos Pesmazoglou'yu konuk edecek. Pesmazoglou, "Skarlatos Vyzantios'un Konstantinopolis'i: Farklılık ve Birliktelik" başlıklı sunumuyla, Yunan düşünür Vyzantios'un "Konstantinopolis" eserine ışık tutacak.
Pesmazoglou sunumunda, Şehirlerin Şehri İstanbul'u, tarihi, 19. yüzyıldaki olay, insan ve davranışları kültürel farklılık ve birliktelik bağlamında ele alan Vyzantios'un gölgede kalmış bu eserinin yaklaşık 150 yıl boyunca neden ihmal edildiğini sorgulayacak. Vyzantios'un üç ciltlik kitabı, 1841-1869 tarihleri arasında basıldı. Yazarın, Bizans-Osmanlı devamlılığının arayışını yansıtması, karşılaştırmalı bir çerçeveden Osmanlıları, Avrupalıları ve Rumları incelemesinin yanısıra Osmanlı İmparatorluğu'na olumlu yaklaşımı ile çağdaşlarından farklı ama gereken ilgiyi görememiş bir eser.
Ege'nin İki Kıyısında Ekonomi ve Toplum seminerlerinde, Osmanlı topraklarında yaşayan Rum - Ortodoks cemaatinin, imparatorluğun son dönemi ve cumhuriyetin ilk yıllarındaki yaşamına yoğunlaşılıyor. Katılımın ücretsiz olduğu seminerlerde ayrıntılı bilgi verilmenin yanı sıra, söz konusu döneme daha bilinçli ve duyarlı bir gözle bakılıyor. Seminerler, Eylül ayında devam edecek.
Prof. Dr. Stephanos Pesmazoglou
Atina'daki Panteion Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Tarih Bölümü'nde profesör olan Stephanos Pesmazoglou, 1999 yılında Princeton Üniversitesi'nde ve 2005 yılında "Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales"de misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. İdeolojinin politik tarihi üstüne uzmanlaşan Pesmazoglou, Synchrona Themata'da editör yardımcısı olarak çalışıyor. Yazıları, II. Dünya Savaşı sonrası Güney Avrupa toplumlarının ve Türkiye'nin politik, ideolojik ve eğitim yapısı üstüne odaklanan Pesmazoglou'nun, birçok araştırması ve makalesi bulunuyor.