Hemen her ilçesinde, hatta köylerinde bile düzenlenen festivaller İzmir ekonomisine canlılık kattı. Yerel birçok ürün için festivallerin düzenlendiği kente Alaçatı Ot Festivali 2.5 günde 100 milyon lira bıraktı. Bayındır Uluslararası Çiçek Festivali’nde çiçek satışları patladı. Dünya'dan Kezban Karaboğa'nın haberine göre, İzmir’in 30 ilçesi var. Her ilçe, hatta köyler bile kendine has ürünleriyle festival yapıyor. Alaçatı’da, Alaçatı Ot Festivali düzenleniyor. Bu festival süresince otellerde yer kalmadı. Tahminlere göre İzmir’e 2.5 günde 100 milyon lira bıraktı. Festival boyunca binlerce insan bölgeye akın etti, bölgenin alışveriş hayatında görülmemiş bir patlama yaşandığı ifade edildi. Bu arada gelecek yılki Alaçatı Ot Festivali için turizm acentalarının şimdiden rezervasyonlara başladığı ifade ediliyor. Urla Enginar Festivali de Ot Festivalinden aşağı kalmadı. Turizm acentaları Enginar Festivali için lüks araçlarla İstanbul çıkışlı turlar düzenliyor. Bu turlar 2-3 gün konaklamalı yapılıyor. Bu yıl yapılan Enginar Festivali’nde Urla’yı 500 bin kişi ziyaret etti, 2 milyon adet enginar satıldı. Urla’ya festival boyunca 45 bin araç giriş yaptı. Geçen yıldan bu yana (ki henüz 2. festivali yapıldı) ilçedeki enginar ekim alanları yüzde 30 arttı. Oteller günler öncesinden doldu.
Diğer bir festival, Uluslararası Çiçek Festivali Bayındır’da yapılıyor. Bu yıl 19’uncusu düzenlendi. 1.5 milyondan fazla ziyaretçi aldı. Bayındır’da çiçek satışları patladı. Bayındırlı çiçek üreticilerinin bugün ihracatçı konumda olduğu ifade ediliyor. Bayındırlı Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin aktardığı bilgilere göre festivalde bu yıl 20 milyon lira ekonomik hacim oluştu. Bu doğrudan üreticiye katkı oluşturuyor. Çünkü pazarcı serasındaki malı çıkarıp doğrudan satış yapıyor.
Altın Kiraz Festivali 1936’dan bu yana düzenleniyor
Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivali, 1936 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak yapılıyor. Festival, en iyi kiraz yetiştiricilerini özendirmeyi amaçlıyor. Daha önceki yıllarda 1 gün olarak kutlanan kiraz festivali, 2010 yılından itibaren 9 gün olarak kutlanıyor. İzmirli çiçek üreticileriyle doğa sevdalılarını buluşturan “Karşıyaka Çiçek Festivali” de bu yıl 13-16 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Festivalde, Bayındır, Ödemiş, Urla gibi çeşitli bölgelerden 100’e yakın çiçek üreticisi stant açacak. Festivalde En Güzel Balkon ve Bahçe Yarışması da düzenleniyor.
"Festivaller kalkınma demek"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; "Biz festivalleri ‘vur patlasın, çal oynasın’ eğlenceleri olarak görmüyoruz. Bizim için festival, öncelikle o yörenin kalkınması demek; aş demek, kazanç demek; turizme katkı demek, tanıtım demek... Taksici esnafından lokantacısına, üreticisinden otelcisi ve ev hanımlarına kadar herkesin kazanması, mutlu olması demek... Geçtiğimiz günlerde peş peşe yaşadığımız Alaçatı Ot Festivali, Urla Enginar Festivali ve Bayındır Çiçek Festivali örnekleri, ne demek istediğimi çok iyi anlatıyor. Her üç festival de yüzbinlerce kişilik dev ziyaretçi kitlelerine hitap etti. Hem o ilçelerimiz ve kentimiz daha fazla tanındı, hem de ekonomik canlılık zirveye ulaştı. Gazeteler ve televizyonlar günlerce Alaçatı, Urla ve Bayındır’dan bahsetti. İşte bizim de anlatmak istediğimiz tam olarak budur.”