Felaket Senaryosuna İtiraz



Radikal'den İdris Emen'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 20 Ağustos 2014 tarihinde Çanakkale ve Balıkesir’in tamamını kapsayan yeni bir 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı hazırlamış, Bozcaada ile Gökçeada’nın neredeyse yüzde 90’ını ‘bağ evi’ ve ‘turizm’ adı altında imara açan plana tepkiler gelmesi üzerine bakanlık planı yeniden revize etmişti. Ancak revize edilen plan Bozcaada’yı imardan kurtarsa da Gökçeada, Çanakkale-Balıkesir kıyıların revize edilen planda da imara açılması meslek odalarının plana itiraz etmesine neden oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından daha önce hazırlanan planlara dava açan Bursa Şehir Plancıları Odası, Çanakkale İnşaat Mühendisleri Odası, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak askıda olan yeni 1/100 binlik planın değiştirilmesini istedi.  Bursa Şehir Plancıları Odası Başkanı Hakan Karademir itiraz gerekçelerini, ‘’önceki plan Bozcaada ile Gökçeada’yı imara açıyordu. Tepkiler üzerine Bozcaada’yı imara açan düzenlemeler çıkartıldı. Ancak planda Gökçeada’yı ve Çanakkale-Balıkesir kıyılarını imara açan düzenlemeler duruyor. Çanakkale Boğaz köprüsü yeni planda da yer alıyor. Bu düzenlemelerin plandan çıkarılmasını istiyoruz.  İtirazlarımızı yaptık, bir sonuç almazsak plan iptali için dava açacağız ’’sözleriyle aktardı.

Revize edilen 1/100 ölçekli planda sadece Bozcaada ile ilgili maddelerin değiştirildiğini belirten meslek odaları bakanlığa sunduğu itiraz dilekçelerinde planla ilgili itirazları şu şekilde sıraladı:

Bozcaada'da imara açılan alan azaldı ama…

Daha önce hazırlanan 1/100 binlik plan Bozcaada’nın güney kıyılarını turizm alanı, doğal sit alanı olan Akvaryum Koyu ve çevresinin kentsel gelişim alanı olarak imara açıyordu. Yine eski plan adanın tüm tarım alanlarını da bağ evi adı altında yapılaşmaya açıyordu. Yapılan itirazlar sonucunda Akvaryum Koyu ve çevresindeki kentsel gelişim alanları kaldırıldı. Bağevi adı altında tarım alanlarını imara açan düzenleme yeni plana girmedi.  Ancak Bozcaada’nın güney kıyıları yeni planda da turizm alanı ilan edildiği için bu bölgelerdeki yapılaşma adanın doğallığını bozmasından endişe ediliyor. Meslek odaları adanın güney sahillerini turizm alanı ilan eden düzenlemenin plandan çıkarılmasını istiyor.

Çanlar Gökçeada için çalıyor

Daha önce hazırlanan 1/100 binlik planda Gökçeada ile ilgili yapılan düzenlemeler yeni hazırlanan 1/100 binlik planda aynı şekilde yer alıyor. Yeni plana göre Gökçeada’nın; ‘Yaban hayatı koruma ve geliştirme alanı’, Arkeolojik sit alanı olan incirlik kıyıları, Flamingoların göç yolunda bulunan Tuz gölünün doğusu ve batısındaki sulak alan, doğal sit alanı olan Güney sahillerinin neredeyse tamamı turizm alanı olarak imara açılıyor. Mevcut haliyle yeni planın Gökçeada’nın felaketine neden olabileceğini savunan meslek odaları planda Gökçeada ile ilgili yapılan düzenlemelerin yeniden değerlendirilmesini istiyor.

Çanakkale Boğaz köprüsü ikinci kez planda

İlk kez 2014 tarihinde hazırlanan 1/100 binlik plan yer alan Çanakkale Boğaz köprüsü revize edilen yeni planda da yer alıyor. Yeni plana göre Çanakkale Boğaz köprüsü  İstanbul  -  İzmir  transit otoyolu çerçevesinde Gelibolu-Lapseki arasında yapılacak.  Meslek odaları 3 bin 700 metre uzunluğa sahip olacak köprü çevreye zarar vereceğini savunarak köprü projesinin iptal edilmesini istiyor.

Nüfus artışı 1 milyon 800 bin azaldı

İlk hazırlanan 1/100 binlik plan,  nüfusu 1 milyon 654 bin olan Çanakkale- Balıkesir bölgesinin 2040 yılı nüfusunu 4 milyon 600 bin olarak öngörüyordu. Neredeyse nüfusu üç katına çıkaran düzenlemeye meslek odaları tepki gösterince, yeni plana göre Balıkesir-Çanakkale için 2040 yılında öngörülen nüfus 2 milyon 800 bin olarak belirlendi. Ancak bu rakamın bile bölgenin sosyal alt yapısını bozacağını belirten meslek  odaları 2040 yılı için öngörülen 2 milyon 800 bin nüfusun azaltılmasını istiyor.

Tarım alanlarının imara açılması

Bozcaada ve Gökçeada’daki tarım alanlarını bağevi adı altında imara açan plan notları yeni hazırlanan 1/100 binlik plandan tamamen çıkarıldı. Bu durumda yeni plana göre Bozcaada ve Gökçeda’da tarım arazisi özelliğini taşıyan bölgelerde hiçbir şekilde barınma amaçlı konut yapılmayacak. Ancak yeni planda da Balıkesir ve Çanakkale kent merkezlerinde bulunan büyük alanlar, Çanakkale-Balıkesir kıyıları, Çanakkale Boğazının kuzey bölgeleri ile Edremit Körfezi ve Edremit zeytinlik alanları kentsel gelişim alanı adı altına imara açılacak. Meslek odaları 2040 yılı için ilk planda öngörülen bölge nüfusunun 4 milyon 600 binden 2 milyon 800 bine indirilmesine rağmen imara açılan bölgelerde yeni planda bir azalma olmamasına dikkat çekiyor. Meslek odaları imara açılacak olan alanların azalmasını istiyor.

Turizm yapılaşması

Eski hazırlanan planda Gökçeada’nın güney sahilleri, Çanakkale’nin batı kıyıları ile Saros Körfezi,  Şirinköy-Uğurlu doğusundaki ormanlık alanı, Avşa adasının kıyı bölgelerinin yüzde 90’nı ve Paşalimanı adasının sahilleri turizm alanı ilan edilmişti. Yeni hazırlanan planda bu bölgeler yine turizm alanı olarak ilan edildi. Yeni plana göre bu bölgeler turizm adı altında yapılaşmaya açılacak. Bu bölgelerin turizm alanı adı altında imara açılması tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savunan meslek odaları turizm alanı ilan edilen bölgelerin turizm alanı statüsünden çıkartılmasını istiyor.

Sanayi, maden ve enerji alanları

Yeni planda Bandırma ilçesinin batısındaki çevre yolu ile kıyı kesimi arasında bulunan yaklaşık bin hektarlık alanın sanayi alanı ilan edildi. Bu derece büyüklükte bir sanayi bölgesinin telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağını belirten meslek odaları alanın sanayi alanının küçültülmesini istiyor.