Fatsa’daki Altın Madenine Mahkeme “Dur” Dedi



Ordu Fatsa’nın Bahçeler Mahallesi'nde 2014 yılında başlatılan siyanürle altın ayrıştırma çalışması yapan şirkete verilen süre 27 Ocak tarihinde tamamlandı. Ancak şirket bölge halkının tepkilerine rağmen maden alanını genişletmek için ÇED süreci başlattı.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; madenin çalıştığı süre içerisinde fındık bahçelerinin ve ormanların kesildiğini, suların kirletildiği belirten vatandaşlar, şirketin alan genişletme talebinin reddedilmesi için dava açtı. Dava devam ederken de, Orman İl Müdürlüğü yetkilileri bölgede kesilecek ağaçları işaretleyerek kesime başladı.

Köylülerin ve çevreci derneklerin Ordu 2. İdare Mahkemesine açtıkları dava sonuçlandı. Mahkeme, bölge halkının itirazlarını kabul ederek yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Köylülerin avukatlığını yapan Nur Hilal Gündüz, mahkeme kararının taraflara tebliğ edildiğini söyleyerek, şunları kaydetti: “16 Nisan 2021 tarihinde mahkeme karar verdi. Bu tarihten itibaren geçerli olarak yürütmenin durdurulması kararı verildi. Yani bu tarihten itibaren dava konusu alan içerisinde yapılacak her hangi bir ağaç kesimi, kesilenlerin götürülmesi veya burada yapılacak en küçük bir şey suç teşkil etmektedir. İlgili yerlere suç duyurusunda bulunduk.”

“Kesilen ağaçların hesabını kim verecek?”
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de yaptığı açıklamada şirketin alan genişletme talebi doğrultusunda Orman İşletme yetkililerin hukuksuz işlem yaptığını dile getirdi. Adıgüzel, sokağa çıka yasaklarında bile ağaç kesimini devam ettiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Sokağa çıkmak yasak, itiraz etmek yasak, ağaç kesmek serbestti. Türk adaleti buradaki Orman katliamına ağaç kıyımına dur dedi. Yürütmeyi durdurma kararı verdi. Peki şimdi kesilen yüz yıllık ağaçların, kıyılan canların hesabını kim verecek?”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.