Fatsa İlçesi Bahçeler Mahallesi'nde 2014 yılından itibaren siyanürle altın ayrıştırma çalışması yapan şirkete verilen süre 27 Ocak 2021 tarihinde tamamlandı. Kasım ayında ise Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin şirketin ruhsatının iptali için Samsun Bölge İdare Mahkemesine açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme de madenin telafisi güç zararlara sebebiyet vereceği kanaatine vararak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak, şirketin alan genişletme çalışması yapmak için yeniden ÇED raporu başvurusu yaptığı ortaya çıktı.
Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; ORÇEV (Ordu Çevre Derneği), şirketin başvurduğu alanın miktarının 393,54 hektar olduğunu ve mevcut alandan daha büyük bir alan kadar genişleme talebi yaptığını belirtti.
Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu alanda siyanür kullanılması halinde önce Fatsa ve Ünye ilçelerinin sonra da çevre ilçelerin denizi ile akarsularının kullanılamaz hale geleceği belirtilerek, “Maden sahaları yalnızca buralar değil. Ünye, Aybastı, Korgan, Kumru, Akkuş, Gürgentepe, Ulubey, Kabadüz, Altınordu, Gölköy, Mesudiye ilçelerindeki alanlar da eklendiğinde Ordu'da orman ve tarım arazisi kalmayacak” denildi.
ORÇEV, şirketin kapasite artırımı için yaptığı ÇED başvurusu için İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısının 27 Nisan 2022 tarihinde yapılacağını açıkladı.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.