Fatih Ormanı İmara mı Açılıyor?



İstanbul Maslak Hacıosman’daki Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Fatih Ormanı Yerleşkesi’nin alanına “gelecekte yapılması planlanan tesis ve binalar” ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılan “1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği” bahane edilerek 175 bin metrekarelik orman alanı dahil edilmek istendiği iddia edildi.

Gerçekgündem.com'un haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Şehir Planlama Müdürlüğü’nün 22 Mart 2013’te aldığı karar üzerine İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’ne 22 Mayıs 2013’te gönderilen emirle Şişli ilçesi Maslak semti içerisinde kalan Fatih Ormanı’nın toplam 353 bin metrekarelik alanı imar planlı çıkarıldı. Çıkarılan plana göre 84 bin 22 metrekaresi konut, 196 bin 965 metrekarelik alanı idari ve sosyal tesis (cami, okul da dahil), 36 bin metrekare park, 1.872 metrekare otopark, 33 bin 728 metrekaresi yol alanı olarak bölgenin imara açılması planlanıyor. Fatih Ormanı’nda 175 bin metrekare alanın imara açılması sırasında 14 bin civarında ağacın da kesilmesi gerekecek.

“Anayasaya aykırı”

İmar planı oluşturulmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade eden Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Yüksel Yüksel, “Burası devlet ormanı. Devlet ormanlarına imar planlı yapılamaz. Burada 50 yıldır yapılmış binalar var. Bu binalar ahır olarak görünüyor. Hatta Fatih Ormanı’nın girişinde bulunan Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait tüm yapılar kaçak” şeklinde konuştu. Yüksel Yüksel, bu girişimin nedenini anlamadıklarını ancak Anayasa’ya aykırı hareket edildiğini dile getirdi. Yüksel “Orman Mühendisleri olarak hukuksal mücadelemizi vereceğiz” dedi.

"Amaç satışın yolunu açmak"

Orman Endüstri ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri İstanbul Grubu Orman Mühendisi Metin Akar, İmar çalışması ile Fatih Ormanı’ndan yaklaşık 175 bin metrekare alanda 14 bin ağacın kesileceğini ifade etti. Metin Akar, “353 bin metrekarelik bu alanın tamamı orman arazisidir. Şu an bu alanı satmak istiyorlar ama orman olduğu için satılamıyor. Bölgeyi imara açarak satışın önü açılacak. Bunu saha önce Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü Lojmanları’nda yaptılar. Önce lojmanları imar alanına dahil ettiler. Ardından alanı boşaltıp sattılar” diye konuştu.

"Cami ve tüm binalar kaçak"

Metin Akar, “Darüşşafaka Metro İstasyonu ve Hacı Osman Metro İstasyonu arasında bulunan ve kamuya ait olan tüm binalar orman arazisi üzerindedir ve kaçaktır. 200 metre araya 2 cami yer alıyor. Bu camilerin de ruhsatı bulunmuyor” şeklinde konuştu.