FAO Zirvesinde Herkes Var, Çiftçiler Yok!



Amazon yağmur ormanları, Afrika, Pasifik adaları ve Himalayalar'dan gelen küçük çiftçiler Roma'da FAO zirvesine paralel düzenledikleri Halkların Gıda Güvenliği Forumu'nda bir araya gelerek gıda krizinin ciddi sonuçlarını tartışıyor. Dünyada 1,5 milyarı aşkın küçük çiftçi ve gıda üreticisi bulunduğunu söyleyen forum düzenleyicileri "bu insanlar köylü tarımı, küçük ölçekli hayvancılık ve balıkçılıkla dünya gıda ihtiyacının yüzde 75'ini karşılıyor," diyor.

FAO'ya göre, aç insanların sayısı bu yıl küresel ekonomik kriz, gıda ve yakıt fiyatlarındaki artış, kuraklık ve çatışmalar dolayısıyla 1 milyarı aştı. "FAO'nun açıkladığı aç sayısının büyük bir bölümünün gıda üreticilerinden oluştuğunu" söyleyen Uluslararası Sivil Toplum Planlama Komitesi'nden ( IPC) Antonio Onorati "bu da açlığın en inanılmaz yanı" dedi. Çiftçi kuruluşları geleneksel tarım bilgisi ve yöntemlerinin yerel ve küresel gıda güvenliğinin geliştirilmesine katkıda bulunabileceğini ancak bunlara yeterince değer verilmediğini söylüyor.

Çiftçi gündemi

Çiftçi ve köylü kuruluşlarının tartışma gündemindeki başlıca konular arasında şunlar var:

* Gıda ve tarım politikalarına kim karar veriyor;
* Bu kararlar nerede alınıyor;
* Gıda üretim kaynaklarını kimin denetliyor;
* Gıda nasıl üretiliyor;
* Gıdaya dolaysız erişimi olmayanlara yani kent yoksullarına nasıl yardımcı olunabilir.

Paralel zirve sonuçları Çarşamba günü FAO zirvesine sunulacak.

Çiftçilerin günemindeki  konular FAO ve üye ülkelerinkinden çok farklı değil. Asıl fark konuya bakuışlarında. IPC sözcüsü Onorati "Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Dünya Banlası (DB) ve Ulsuslararası Para Fonu'nun (IMF) kurban dediği insanlar asıl öznelerdir, eğer engel olunmazsa kendilerine yetecek yiyeceği üretmeye yeteneklidirler."

Çitçiler, yerli toplulukların gıda güvenliğinden yoksun kalmalarının nedenleri arasında toprak, arazi ve kaynak yitimi ile yerli haklarının tanınmayışı ve ihlal edilmesi olduğunda birleşiyor.