Amazon yağmur ormanları, Afrika, Pasifik adaları ve Himalayalar'dan gelen
küçük çiftçiler Roma'da FAO zirvesine paralel düzenledikleri Halkların Gıda
Güvenliği Forumu'nda bir araya gelerek gıda krizinin ciddi sonuçlarını
tartışıyor. Dünyada 1,5 milyarı aşkın küçük çiftçi ve gıda üreticisi bulunduğunu
söyleyen forum düzenleyicileri "bu insanlar köylü tarımı, küçük ölçekli
hayvancılık ve balıkçılıkla dünya gıda ihtiyacının yüzde 75'ini karşılıyor,"
diyor.
FAO'ya göre, aç insanların sayısı bu yıl küresel ekonomik kriz, gıda ve yakıt
fiyatlarındaki artış, kuraklık ve çatışmalar dolayısıyla 1 milyarı aştı.
"FAO'nun açıkladığı aç sayısının büyük bir bölümünün gıda üreticilerinden
oluştuğunu" söyleyen Uluslararası Sivil Toplum Planlama Komitesi'nden ( IPC)
Antonio Onorati "bu da açlığın en inanılmaz yanı" dedi. Çiftçi kuruluşları
geleneksel tarım bilgisi ve yöntemlerinin yerel ve küresel gıda güvenliğinin
geliştirilmesine katkıda bulunabileceğini ancak bunlara yeterince değer
verilmediğini söylüyor.
Çiftçi gündemi
Çiftçi ve köylü kuruluşlarının tartışma gündemindeki başlıca konular arasında
şunlar var:
* Gıda ve tarım politikalarına kim karar veriyor; * Bu kararlar nerede
alınıyor; * Gıda üretim kaynaklarını kimin denetliyor; * Gıda nasıl
üretiliyor; * Gıdaya dolaysız erişimi olmayanlara yani kent yoksullarına
nasıl yardımcı olunabilir.
Paralel zirve sonuçları Çarşamba günü FAO zirvesine sunulacak.
Çiftçilerin günemindeki konular FAO ve üye ülkelerinkinden çok farklı
değil. Asıl fark konuya bakuışlarında. IPC sözcüsü Onorati "Dünya Ticaret Örgütü
(DTÖ), Dünya Banlası (DB) ve Ulsuslararası Para Fonu'nun (IMF) kurban dediği
insanlar asıl öznelerdir, eğer engel olunmazsa kendilerine yetecek yiyeceği
üretmeye yeteneklidirler."
Çitçiler, yerli toplulukların gıda güvenliğinden yoksun kalmalarının
nedenleri arasında toprak, arazi ve kaynak yitimi ile yerli haklarının
tanınmayışı ve ihlal edilmesi olduğunda birleşiyor.