Maliye Bakanı Kemal Unakıtan , hakkında üç kez yıkım kararı bulunan Çamlıca'daki kaçak villasını, ''yerine daha büyük bir yapı yapmak'' için yıkmaya hazırlanıyor. Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, bölgenin dinginliği ve doğal dokusuna sahip çıkmak için Bakan Unakıtan'ı plan değişikliğine karşı dava açmaya çağırdı.
Maliye Bakanı Unakıtan'ın, Üsküdar Küçük Çamlıca'da SİT alanında yer alan kaçak villası yıkımı bekliyor. Bodrumi Camii Çıkmazı'nda yer alan Unakıtan'ın sarı ve beyaz renkli iki villası şu an boş, pencere ve kapıları sökülmüş halde bekliyor. ''Oturduğum villa depremden zarar gördü. Ben zaten ikisini de yıkacağım'' diyen Unakıtan, AKP'li Üsküdar Belediyesi'nce hazırlanan ve tartışmalara neden olan imar planı değişikliği kapsamında 2 bin 210 metrekarelik arsasına, 330 metrekarelik oturumda inşaat yapabilecek. Yani Bakan Unakıtan, halen kaçak durumda olan villasını yıkarsa, imar hakkının yüzde 6'dan yüzde 20'ye çıkması nedeniyle daha büyük bir villa inşa edebilecek. Ekinci, Unakıtan'ın villasını, kaçak yapısındaki suçu ortadan kaldırmak için değil, arsasındaki rantı sonuna dek kullanmak için yıkacağını belirterek, ''Çamlıca'da oturmak bir ayrıcalıktır. Bir Çamlıca sakinine yakışan, bölgenin dinginliği ve doğal dokusuna sahip çıkmaktır. Bakan, topluma örnek olmak ve Çamlıca'yı korumak için bu imar planının iptali için dava açmalı'' dedi.
Bakan Unakıtan'ın, kaçak villasını yasal hale getirmesi tartışmaları, büyük bir kısmı SİT alanı içinde bulunan Çamlıca'da yüzde 6'lık yapılaşma oranını Üsküdar Belediyesi'nin, plan değişikliği yaparak yüzde 20'ye çıkarmasıyla başlamıştı. Plan, önce İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, sonra da 3 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda onaylanmıştı. Hatta kurul üyeleri Ahmet Turgut ve Mehmet Cevahir Türk 'ün de plana muhalefet ettikleri gerekçesiyle görev yerlerinin değiştirildiği iddia edilmişti.
Bu gelişmeler, Unakıtan'ın villaları da bu bölgede olduğu için planda yapılan değişiklik, ''Villa kaçak olmaktan kurtuldu'' şeklinde yorumlanmıştı. Oysa, bir SİT alanına dair yapılan imar planı değişikliği, inşaat oranlarını arttırsa bile ''imar affı'' anlamına gelmiyor. Bu nedenle Unakıtan'ın binası için 3 kez alınan yıkım kararları hâlâ geçerli bulunuyor. Bölgeye ait yeni plan ise, sadece yeni ruhsat alınacak binaların daha büyük ve daha fazla sayıda yapılmalarına olanak yaratıyor.