Faber-Castell'in 250. Yıl Kutlamaları Türkiye'den Başladı



Faber-Castell'in 8. kuşak temsilcisi Kont Anton Wolfgang von Faber-Castell, Türkiye'deki işlerinden çok memnun olduklarını ifade ederek, Türkiye'nin en güçlü pazarlarından birini oluşturduğunu bildirdi. Temelleri 1761 yılında Almanya'nın Nürnberg kentinde küçük bir atölyede atılan, dünyanın ''en ünlü'' yazım-çizim gereçleri markası Faber-Castell, 250. kuruluş yıldönümünü dünya çapında düzenlenecek bir dizi etkinlikle kutlayacak. Faber-Castell'in 250. yıl kutlamaları Türkiye'den başladı.
     Etkinliklerin dünya tanıtımı için Türkiye'ye gelen Faber-Castell, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Faber-Castell Grubu'nun 14 üretim merkezi, dünyanın çeşitli yerlerinde 23 satış firması ve distribütörü, 7 bin çalışanıyla 120 ülkede faaliyet gösterdiğini belirterek, 2010-2011 mali yılında 520 milyon avro civarında konsolide ciroya ulaşmaya hedeflediklerini bildirdi.
     Türkiye'nin, Faber-Castell ürünlerinin üretiminin yapıldığı bir ülke olduğunu ve potansiyeliyle en gözde pazarlar arasında yer aldığını vurgulayan Faber-Castell, Türkiye'ye verdikleri büyük önemin bir göstergesi olarak 250. yıl etkinliklerinin tanıtımını Türkiye'de yapmaya karar verdiklerini söyledi. Faber-Castell, daha önce buradaki fabrikanın açılışı için İstanbul'a geldiğini hatırlatırken, şunları kaydetti:
     ''Dün eski fabrikamızı ziyaret ettim. İstanbul'un nasıl büyümüş ve değişmiş olduğunu görmek çok şaşırtıcı... Türkiye'de yapılan işten çok memnunum. Türkiye, bizim en güçlü pazarlarımızdan birini oluşturuyor. Özellikle son 15 yıl içerisinde büyük gelişmeler kaydetti. Hala kullanılmamış bir potansiyelimiz mevcut. Bu potansiyeli de kullanmak için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Sadece Türkiye'de fırsatlar görmekle kalmıyorum, aynı zamanda komşu pazarlarda da fırsatlar söz konusu. Onları da ADEL Kalemcilik'in ve Türk ortaklarımızın yardımıyla kullanmamız mümkün olacaktır. Gelecek hepimiz için parlak. Karşımızdaki tüm fırsatları kullanabileceğimiz konusunda hiç şüphem yok.''
     Faber-Castell'in ''yaşam, hayat arkadaşı'' ve ''birinci sınıf marka'' olmak istediğini ifade eden kont Faber-Castell, 9. kuşakta da başarıyı devam ettireceklerine şüphesi olmadığını söyledi.
    
     -''KURŞUN KALEM KESİNLİKLE ORTADAN KALKMAYACAK''-
    
     Kont Anton Wolfgang von Faber-Castell, ''Elle kullanılan ürünlerde gelecekte ne olacak? Hep bu soruyla karşılaşıyorum. 30 yıl önce çok daha fazla korkuyordum, kurşun kalemin ortadan kalkacağından korkuyordum. Kurşun kalem kesinlikle kalkmayacak. Kibritler de ortadan kalkmadı. Kurşun kalemler önem açısından biraz azalmış olabilirler, ancak kurşun kalemleri özellikle eğitim amacıyla kullanmaya devam edeceğiz. Kurşun kalemlere okullarda kesinlikle ihtiyacımız var'' şeklinde konuştu.
     Markaya olan güveni için Türk ortağına teşekkür etmek istediğini ifade eden Faber-Castell, ''Önümüzde parlak bir gelecek olduğu konusunda en ufak bir şüphem yok'' dedi.
     Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Faber-Castell, bireysel pazarları analiz edeceklerini belirterek, ''Türkiye'de çok karmaşık bir pazar var. Burada farklı perakende yaklaşımları benimsemeliyiz. Son tüketiciye daha yakın durmalıyız. Belki bir amiral mağazası açabiliriz'' dedi.
    
     -''ZEKİ ÇOCUĞUNUZ OLMASINI İSTİYORSANIZ ZEKİ BİR KADINLA EVLENMELİSİNİZ''-
    
     Faber-Castell'in 8. kuşak temsilcisi kont Faber-Castell, bir aile şirketinin bu kadar uzun süre devam etmesine ilişkin bir soru üzerine de, şunları kaydetti:
     ''Bu başarının birkaç kilit sebebi var. Öncelikle kendinize şirketinize adamanız gerekiyor. Bu da çok çalışmak anlamına geliyor. Diğerlerinden daha iyi olmak için ürünlerinizi gerçekten sevmeniz, ürünleriniz için tutkulu olmanız gerekiyor. Doğru insanlarla çalışmanız lazım. Biraz da şansa ihtiyacınız var. Gerçekten zeki çocuklarınız olması lazım ki şirketi onlara devredebilesiniz. Zeki çocuğunuz olmasını istiyorsanız zeki bir kadınla evlenmelisiniz. Eğer bir sonraki kuşağa aktarmak istiyorsanız bu gerçekten çok önemli.''
    
     -''BİR KALEM MERAKLISI OLARAK...''-
    
     Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da bir kalem meraklısı olarak ortakları Faber-Castell'in 250. yıl kutlamalarında yer almaktan büyük bir mutluluk ve onur duyduğunu ifade ederek, inovasyon kabiliyetini çok başarılı bulduğu Faber-Castell'in ürünlerini iyi bilen ve sık kullanan biri olduğunu söyledi.
     ADEL Kalemcilik bünyesinde 42 yıldır süregelen ve karşılıklı katma değer yaratan işbirliğinden Anadolu Grubu olarak memnuniyet duyduklarını ve bu işbirliğinin, yeni fırsatlar çerçevesinde gelişerek devam etmesini arzu ettiklerini dile getiren Özilhan, ADEL Kalemcilik'teki faaliyetlerine başarıyla devam ettiklerini, portföye her yıl yeni ürünler eklediklerini, ADEL Kalemcilik'in, pazarlama yatırımlarına daha çok kaynak ayıran, karlılığını her yıl artıran ve sürdürülebilir büyümeyi başaran bir şirket olduğunu söyledi.
     Özilhan, ''Arzumuz ADEL Kalemcilik'i yurtiçinde ve dışında daha da büyütmek, Ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmayı sürdürmek ve ortağımız Faber-Castell gibi nesilden nesile başarıyla yol almak'' dedi.
    
     -ADEL'İN 2011 CİRO HEDEFİ 130 MİLYON LİRA-
    
     ADEL Kalemcilik Genel Müdürü Taner Dursun ise Faber-Castell'in 250 yıllık ''etkileyici serüveninin'' bir parçası olmaktan gurur duyduklarını ifade ederek, yüzlerce çeşit üründen oluşan zengin bir portföye sahip olduklarını ve yılda 215 milyon parça üretim gerçekleştirdiklerini kaydetti.
     Dursun, üretici/ithalatçı fiyatlarıyla Türkiye'de yaklaşık 900 milyon lira civarında olduğu tahmin edilen kırtasiye pazarının lideri olan ADEL'in ihracat yaptığı ülke sayısını 54'e çıkardığını belirterek, şöyle dedi:
     ''Zengin ürün portföyümüze kağıt ve dosyalama ürünleri ile okul ve sırt çantalarını eklediğimiz 2010 yılında net ciromuzu yüzde 27 artışla 111,4 milyon liraya çıkardık. Karlılığımız ise yüzde 31 oranında artış gösterdi. Bu yıl da ofiste, evde ve okulda güvenle kullanılabilecek, birçok segmentte yeni ürünlerimizi tanıtacağız. 2011'de yüzde 17 büyümeyle 130 milyon liralık net ciro gerçekleştirebilmeyi, ihracat ciromuzu daha da artırmayı hedefliyoruz.''
     Geçen yıl net karlarının 21,7 milyon lira ve ihracatlarının 6,2 milyon lira olduğunu bildiren Dursun, Türkiye'de kendilerine ait perakende mağazalar açma planları bulunmadığını söyledi.
     Verilen bilgiye göre, Faber-Castell'in temelleri, Nürnberg kenti yakınlarındaki Stein kasabasında 1761 yılında marangoz Kaspar Faber'in dünyanın ilk kurşun kalemi olan ''Bleyweisssteffte''yi üretmesiyle atıldı.
     1969 yılında faaliyete geçen ADEL Kalemcilik ise Anadolu Grubu ile Alman Faber-Castell A.G'nin ortaklığını oluşturuyor. 1996'da halka açılan ADEL'in bugün yüzde 27 civarında hissesi İMKB'de işlem görüyor.