Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde Tunca Vadisi Türkiye ’nin 187’nci tabiat parkı oldu. Ancak bu yeni statü, beraberinde bölgenin ‘koruma’dan çok ‘kullanım’a açılacağı endişesini beraberinde getirdi. Radikal'den Serkan Ocak'ın haberine göre, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, TBMM gündeminde görüşülmeyi bekleyen ‘Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu’ tasarısını hatırlatarak endişeleri açıkladı: “Eğer yeni kanun Meclis’ten geçerse özellikle tabiat parkları kullanıma açılacak. Enerji yatırımları gibi, kamu yararı adı altında pek çok yatırım yapılabilecek. Bu çok tehlikeli bir durum.”
Tunca Vadisi, bugüne kadar ne HES ne de başka bir yatırım projesine konu oldu. Yrd. Doç. Dr. Kurdoğlu “Tunca Vadisi, ender kalan yerlerden biri. Fırtına Havzası’nın önemli bir parçasını oluşturuyor. Yaban hayatı açısından çok önemli. Yüksek yerlerinde buzul morfolojisi özellikleri taşıyor. Bir yerin tabiat parkı olabilmesi için manzara bütünlüğüne dikkat ediliyor. Tunca bu anlamda özel bir yer.”
Tartışılan ‘Yeşil Yol’ buradan geçecek
Tunca Vadisi, aynı zamanda Fırtına Vadisi olarak bilinen Fırtına Havzası’nda yer alıyor. Havzanın iki önemli deresi, Hemşin ve Tunca dereleri vadiden geçiyor. Karadeniz’in eşsiz vadilerinden biri olan Tunca’nın tabiat parkı olduğunu, önceki gün düzenlenen Formulaz yarışlarına katılan AKP Rize Milletvekili Nusret Bayraktar Tuncalılar'a duyurdu. Bayraktar halen bir tartışma konusu olan Doğu Karadeniz Master Planı’nda yer alan Yeşil Yol (Güney Yayla Yolu) projesinin Tunca Vadisi Tabiat Parkı içerisinden geçeceğini, aynı zamanda Artvin Yusufeli ile Rize Ardeşen’in yeni açılacak tünel ile birbirine bağlanacağını ve buranın bir cazibe merkezi haline geleceğini söyledi.