Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası uyardı: Türkiye'de şebekelerdeki su kayıp oranı yüzde 40'ı buluyor. Su kayıp oranı Almanya'da yüzde 3, Britanya'da yüzde 22. Odanın 22 Mart Dünya Su Günü'nde yayımladığı rapordaki rakamlar hiç iç açıcı değil.
Sızıntı ve kaçak: Türkiye'de kişi başına su tüketimi yılda 1100 metreküp. Toplam su miktarının yüzde 74'ü tarım, yüzde 11'i sanayi için kullanılıyor. Evsel tüketim toplam tüketimin yüzde 15'i. Ama bunun da büyük kısmı şebekelerdeki kaçaklar yüzünden yok oluyor. Sızıntı ve kaçak kullanımdan kaynaklı şebeke kayıpları yüzde 40'lara ulaşıyor.
Arıtma yarı yarıya: Suyun yüzde 42'si baraj, yüzde 27'si kuyu, yüzde 26,2'si kaynak, yüzde 2,9'u akarsu, yüzde 1,8'i göl veya göletlerden çekiliyor. En çok içme suyu barajlardan sağlanıyor. Bu da giderek su elde etmek için yapılan yatırım maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor. Arıtılmayan içme ve kullanma suyunun toplamdaki payı yüzde 56,1.
Malatya örneği: 2005 yılının Kasım ayında Malatya nüfusunun yaklaşık yüzde 3'ünü, yani 8 bine yakın insanı etkileyen salgın, su ve kanalizasyon hizmetinin kentsel yaşam kalitesi ve halk sağlığına doğrudan etkisine örnek olay oldu. Su ve kanalizasyon hizmetindeki sorunların yanı sıra, teknik eleman istihdamının da yetersiz olduğu görüldü.