Eymir Gölü’ne Güneş Teknesi



Temiz Enerji Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Demir İnan, temiz ve tükenmez enerjilerle ilgili uygulamaların, Türkiye'de daha geniş olarak kullanılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti. "Bu çerçevede güneş enerjisi ile çalışan yaptığımız bu bot da Türkiye'de bir ilk. Güneş enerjisinin bu işte de kullanılabildiğini gösteriyoruz" ifadesini kullanan İnan, gezinti teknesi olan teknenin, bilimsel çalışmalarda da kullanılabildiğini aktardı. ODTÜ'ye teknenin yapımı konusunda öneride bulunduklarını ve üniversitenin de olumlu görüşü doğrultusunda bunu ürettiklerini anlatan İnan, teknenin, gürültüsüz bir şekilde çalıştığı için sualtı dünyasını rahatsız etmediğini dile getirdi.

Bu kapsamda tekneyi katamaran şeklinde yaptıklarını ve bir sonda ile de su altını inceleme imkanı sunduklarını aktaran İnan, teknenin ODTÜ Biyoloji Bölümü tarafından gerçekleştirilecek su altı çalışmalarında kullanılacağını anlattı.

ODTÜ’ye bağışlandı

Proje Koordinatörü olan fizik mühendisi Engin Kıran ise vakıf olarak temiz enerji kaynaklarıyla ilgili projeler ürettiklerini, bugüne kadar güneş enerjisi ile çalışan bisiklet ve deprem parkı gibi projelere imza attıklarını söyledi. Güneş enerjisi ile çalışan tekne projesinin de bunlardan birisi olduğunu ifade eden Kıran, "Bu projede, güneş enerjisinin su araçlarında kullanımında oldukça verimli olabileceğini göstermek için bir ilk örnek, prototip yaptık. Bunu ODTÜ'nün Eymir Gölü’ndeki rekreasyon alanına bağışladık" dedi.

Benzersiz bir çalışma

Projenin destekçilerinden, Birleşmiş Milletler (BM) Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun da "Bu proje çok önemli. Aslında tek bir proje diyebilirim. Başka benzeri yok Türkiye'de" değerlendirmesinde bulundu. Teknenin, gölde yaşayan su kuşlarından dahi daha az ses çıkardığına dikkati çeken Argun, "Biyolojik çeşitlilik anlamında öne çıkmış bu tip bir rekreasyon alanında, aynı zamanda bir doğa koruma alanında bu tip tekne gerçek bir çözüm" ifadesini kullandı.