''EXPO, Bir Kuruş Kamulaştırma Yapılmadan İnciraltı'nda Halledilebiliyor''



Ege Bölge Sanayi Odasını ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, burada bir gazetecinin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın EXPO için İnciraltı dışında kamu arazisi olan bir yer arayışı içinde olduklarına ilişkin açıklamada bulunduğunu, son dönemde Urla'nın da tartışıldığını söyleyerek görüşünü sorması üzerine ''Urla veya başka bir bölgenin de seçenekler arasına girebileceğini, bunun aklı selimle, bilimsel verilerle oturup değerlendirilmesi gerektiğini'' söyledi.

İnciraltı için Turizm Bakanlığının şu an yaptığı ve kendilerinin de desteklediği imar planıyla kamuya EXPO yapabilecek kadar alanın kaldığını, kamulaştırma ihtiyacının olmadığını belirten Kocaoğlu, bunu EXPO 2015 çalışmalarının başından bu yana dile getirdiğini ve o dönemde ilgili bakanlıklara bilgi verdiğini söyledi.

Kocaoğlu, ''EXPO, bir kuruş kamulaştırma yapılmadan İnciraltı'nda halledilebiliyor. Kültür ve Turizm Bakanımızın bu konuyu bilmesi gerekir. Belki bir unutkanlık ya da bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Turizm Bakanlığı'nın şu an yaptığı imar çıktığı an EXPO yapılacak kadar alan zaten kamuya kalmaktadır'' dedi.

''Yer arayışı B planı için''

Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın EXPO ile ilgili başka bir yer arayışıyla ilgili sözlerinin sadece B planı olarak algılanması gerektiğini, İnciraltı'nda bir olumsuzluk yaşanırsa değerlendirilecek bir alan arayışının sözkonusu olduğunu söyleyen Kocaoğlu, ''Bölgenin sadece EXPO değil İzmir'in kalkınması için de planlanması gerekiyor. Sanıyorum uzlaşıyla çözülecektir. Bu konuda hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem meslek odaları olumlu bir yaklaşım içinde. Biz de bu konuda elimizden gelen desteği veriyoruz'' dedi.

Kocaoğlu, Yeni Kent Merkezi'nde de yeniden bir revizyona gidildiğini, ''bundan sonra olumsuzlukla karşılaşılacağını sanmadığını'', bu alan üzerinde gayrimenkul sektörüne yönelik değişik proje tekliflerinin geldiğini kaydetti.

İnciraltı ve Yeni Kent Merkezindeki planlamaların çözülmesiyle kentte inşaat sektörünün canlanacağını ifade eden Kocaoğlu, kentte bazıları 40 yıla varan süredir devam eden sorunların kimseyi mağdur etmeden çözümü için çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Hilton Oteli'nin bulunduğu binanın mülk sahibi olan şirketteki Büyükşehir Belediyesi hissesi konusunda yaşanan sorun, Balçova arsa mağdurları sorunu, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı ve Buca'daki su kuyularıyla ilgili sorunlarda bu yaklaşımla hareket ettiklerini ifade eden Kocaoğlu, bunlardan bazılarının çözüme kavuştuğunu söyledi.

Basmane'deki DTM projesi

Basmane'deki Dünya Ticaret Merkezi projesi konusunda da İzmir'i, belediyeyi ve oraya yatırım yapan insanları mağdur etmeden çözüm aradıklarını, bunun da yolunun 1997 öncesi planlara dönmekte olduğunu söyleyen Kocaoğlu, ''1997 öncesi planlara dönmenin hiçbir zararı yoktur. Bugünkü yapılmak istenen işlevlerin hepsi bu planla da yapılmaktadır. Sadece fuara bir merdivenle geçilmesi söz konusudur. İki plan arasındaki tek fark budur. Bunu bir sene önce Güçbirliği ve EGS yöneticilerine anlatmıştık'' dedi.

Kocaoğlu, arazinin kamulaştırılması teklifinin belediyenin problemini çözeceğini ancak oraya yatırım yapan insanların 13 yıllık mağduriyetini gidermeyeceğini belirterek, ''Bunu aklıselim ile herkesin menfaatini koruyarak çözmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise EXPO sürecini İzmir'in iyi yönetmesi gerektiğini söyledi.

Sit için yasa talebi

İzmir'e yabancı yatırımcı gelmemesinden şikayetçi olduklarını, bu ortamda Dünya Ticaret Merkezi arazisinin doldurularak kamulaştırılması talebinin kendilerini çok üzdüğünü kaydeden Yorgancılar, ''Hakikaten üzüldüm. O kadar masrafı yapılmış, temelleri atılmış bir yer doldurulup ne için kullanılacak?'' dedi.

Yorgancılar, SİT ile ilgili konuların özel bir kanunla aşılarak projelerin mahkeme sürecine takılmadan gerçekleşmesi için çalışma yapılması halinde kentte inşaat sektörünün canlanacağını da sözlerine ekledi.