Siding ile tanışalı henüz 4-5 yıl oldu ama sektörün büyüklüğü 100 milyon YTL'ye koşuyor. Yalı baskısının modernize edilmiş haliyle sidingi Türk halkı öyle çok sevdi ki bu yıl pazarda yüzde 50 büyüme bekleniyor...
Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden yalı baskısı tekniği, yıllar sonra karşımıza siding olarak çıktı. Tanışalı 4-5 yıl olduğu halde 70 milyon YTL'lik Pazar büyüklüğüne ulaşırken bu yıl beklenen bu rakamın 100 milyon YTL'yi aşması. Yalıtım Malzemeleri ile birlikte kullanılması durumunda yapılarda yüzde 50'ye varan enerji tasarrufu sağlayan siding de üretici firma sayısının da yakın zamanda 6'dan 10'a çıkması bekleniyor.
Türk halkının sidinge bu kadar ısınmasının altında yatan neden kuşkusuz Osmanlı mimarisini anımsatan yapısı. Turing'in yeniden hayat verdiği Soğukçeşme Sokağı'nda bunun en güzel örneğini görmek mümkün. Artık unutulan ya da terk edilen bu teknik, siding adı altında yeniden hayat buldu.
Dünyanın birçok ülkesinde 40 yıldır başarıyla uygulanan PVC kaplama sistemi, Türkiye'de Osmanlı Mimarisi'ndeki 'yalı baskısı'nı modernize edilmiş haliyle "siding" adı altında kullanıyor. PVC kaplama malzemeleriyle binaların kaplanmasına yönelik inşaat sektörünün alt grubu olan siding sektörü, Türkiye'de henüz 4 yıllık bir geçmişe sahip. Pazar büyüklüğü 70 milyon YTL olan sektörde bine yakın da satıcı ve uygulayıcı bayi bulunuyor. Siding uygulamalarının mutlaka bir yalıtım malzemesi ile birlikte yapılmasını öneren Isı Su Ses Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER'in araştırmasına göre sektörün yıllık büyüme hızı yüzde 20-25 oranlarında gerçekleşiyor. Bu yıl sonunda ise büyüme oranının yüzde 50'yi aşması bekleniyor.
Toz ve petrol
Dekoratiflik yaratan, binanın ömrünü ve dayanıklılığını da arttıran siding uygulamalarında kullanılan PVC (Poli Vinil Klorür) doğal ürün olan tuz ve petrolden üretiliyor. Bu malzeme çocuk oyuncağından boru yapımına kadar birçok alanda güvenle kullanılıyor. Siding, bina cephelerini güneş, rüzgar, yağmur, kar ve benzeri dış etkenlerden koruyarak ciddi bir tasarruf sağlıyor.
'Binaların giysisi gibi'
İzoder Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen
Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, PVC siding uygulamalarını, modern binaların giysilerine benzetti.
Ertuğrul Şen, son yıllarda giderek yaygınlaşan sidingle ilgili bilgi verirken bu uygulamanın birçok avantajı olduğuna işaret ederek, sidingin estetik açıdan da iyi bir alternatif oluşturduğunu, binaların değerini de artırdığını vurguladı. Siding'in bina yüzeyinde PVC plakalarla kaplanması olduğunu belirten Şen, yalıtım malzemeleri ile birlikte yapılan siding uygulamasının bina cephelerini güneş, rüzgar, yağmur, kar ve benzeri dış etkenlerden koruyarak soğuğa ve sıcağa karşı ısı yalıtımı sağladığına dikkat çekti. Şen, yalıtım malzemeleri ile yapılan siding'in yakıt harcamalarında sağladığı tasarruf dolayısıyla yapılan yatırımın birkaç yılda geri döneceğini ifade etti.