Evde Sauna Keyfi İçin



Eskiden evlere sauna yaptırmak lüks sayılıyordu. Sauna ihtiyacı daha çok otellerde, spor salonlarında veya SPA merkezlerinde karşılanıyordu. Artık durum değişti. Her ölçüye göre tasarlanmış özel sauna sobaları, en dar alanlara bile uygulanabiliyor. Merdiven altı, yatak odası, banyo, balkon ve ikinci tuvaletler rahatlıkla saunaya dönüşüyor.

Evde sauna keyfi hijyenik olmasının yanı sıra kullanıcısına günün hangi saatinde isterse sauna keyfi yapma olanağı tanıyor.

Evinize sauna yaptırmaya karar verdiğinizde karşınıza farklı malzeme seçenekleri çıkıyor. Örneğin, İstanbul merkezli Prestige Sauna’da tavan ve duvar kaplamaları için Finlandiya çamı, Amerikan sediri, yer döşemesi ve oturma grupları için Afrika abachi ve ayous seçenekleri var. Marka aynı zamanda standart ölçülü saunalardan kişiye özel ölçülere sahip özel saunalara kadar tüm modelleri el işçiliği atölyelerinde yaptırıyor.

Soba taşlarının da ısı iletimini iyi sağlaması önemli. Doğadan dikkatle seçilen taşlar, birkaç kırıklı yüzeye sahip oluyor. Bu yüzeyler, üzerlerine dökülen suyun olabildiğince çabuk ve homojen buharlaşmasını kolaylaştırıyor. 50-100 mm. arasındaki taşlar, küçük saunalarda duvara monte edilen düşük tüketimli sobalar için öneriliyor. 100-150 mm arasında olan taşlar, orta ve büyük ölçekli sauna sobalarında kullanılıyor.

Kapılar da ısı ve buhar izolasyonunda önemli rol oynuyor. Sağlam, iyi çalışan, yüksek ısıya dayanıklı ve iyi izole edilmiş kapılar seçmek önemli. Ayrıca sauna içinde kullanılan ağaçlardan imal edilen kapılar, ısıya ve darbeye dayanıklı olmalı.

Marmara Sauna’nın sahibi Mustafa Yazıcı, sistemlerin elektrik kullanımını çok etkilemediğini söylüyor: "Sauna yapımında genellikle izolasyon olarak sekiz santim kalınlığında folyolu cam yünü kullanıyoruz. Bu da ısı kaybını büyük ölçüde önlüyor. Kullanılan sauna sobaları termostatlı olup içerideki ısı istenilen dereceye geldiği zaman soba otomatik olarak kapanıyor. Ortalama 30 günde 20 sefer kullandığınızı düşünersek faturanıza 30 - 50 lira arası bir fark yansıyor" diyor.

Çok elektrik yakmıyor kolay temizleniyor

Elektrik kesintilerinde isteyenler için jeneratör devreye giriyor. İzolasyon saunada en üst düzeyde uygulanıyor. Sobanın üzerine yerleştirilen özel volkanik taşların sıcaklığı da uzun süre kaybolmuyor. Kısaca bir saat soba çalıştığı zaman elektirik kesilse bile bir saat daha sauna rahatlıkla kullanılabiliyor.

Bakımı sadece nemli bezle ahşapların silinmesiyle yapılıyor. Ev saunaları 2 bin liradan başlayıp büyüklüğüne ve kullanılan malzemeye göre 10 bin liraya kadar çıkabiliyor. Sauna yapılacak alanda istenilen elektrik hattı mevcutsa yerinde montajı bir gün sürüyor.

Bunlara dikkat!

Evinize sauna yaptırmaya karar verdiğinizde öncelikle firmalardan detaylı bilgi almaya çalışın. Saunanın faydası olduğu gibi düzensiz kullanılırsa zararları da olabiliyor. En başta doktorunuza danışmanızda fayda var. Sauna keyfine kendinizi kaptırıp orada saatler geçirmeye kalkmayın. En fazla 10 dakika kalmanız yeterli. Nefes almakta zorluk çekiyorsanız veya astım hastasıysanız kesinlikle sauna kullanmayın. Çıktıktan sonra soğuk suyla duş alın.

Finliler sayesinde yayıldı

Finlandiya’da "kuru buhar banyosu" adı verilen bir sistemin 2000 yıl önce kullanıldığı biliniyor. Finlandiyalılar’ın bulduğu teknikte sobalar aracılığıyla volkanik taşlar ya da briketler iyice ısıtılıyor ve üzerine su dökülüyordu. Su iyice ısınmış taşlara değer değmez buharlaşıyordu. Odanın iç duvarları tahta kaplanıyordu. Bu malzeme buharı emiyor ve odanın içinin sürekli nemli kalmasını sağlıyordu. Ayrıca odun kötü bir iletken olduğundan, onunla temas edildiğinde insanın derisini yakmıyordu.

İlk halk saunası, 1936 Berlin Olimpiyatları’nda Finli sporcuların isteği üzerine olimpiyat köyüne inşa edildi. Diğer ülkelerden gelen sporcuların ilk defa burada kullandıkları sauna, kültürün dünyaya yayılmasında büyük önem taşıdı.

Saunanın faydaları

Vücuttaki sıcaklık artışı, vücudun hastalıklara karşı korunmasında kendi bağışıklık sisteminin üretmiş olduğu madde olan antikor üretimini arttırıyor.

Vücuda genç bir görünüm kazandırıyor.

Yoğun terleme su ve toksin dengesini ayarlıyor. Vücuttaki romatizma ve kireçlenme ağrılarına iyi geliyor.

Kalori yakmanızı sağlıyor.

Solunum yollarının düzenli çalımasına yardımcı oluyor.

Vücudun dış etkenlere karşı direncini artırıp, toplam kan proteinlerinde artışa neden oluyor. Kalbe ve tüm kardio-vasküler sisteme stressiz antrenman yaptırıyor.

Uyumlu bir sıcaklıkla toksinlerin atılması, dinlenme ve ardından soğuk suyla alınan duş, kan dolaşımını düzenleyip huzur sağlıyor.
Düzenli ve sağlıklı uyumanıza yardımcı oluyor.

Kiracı tipi taşınabilir modeller

Son yıllarda ortaya çıkan modüler buharsız saunalar, taşınabilir özellikleriyle ev sahipleri kadar kiracılara da hitap ediyor. Güneş ışınları örnek alınarak üretilen ürünler far-infrared yani "uzak-kızılötesi ışınlar" kullanıyor. Buharsız sauna kabinleri bio-genetik ısıtıcılarıyla vücudunuzda doğrudan güneş etkisi sağlıyor. Tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılan bu teknoloji Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA)’nın keşfi. Teknoloji öncelikle hastanelerde, kuvözlerde bebeklerin sağlıklı ısıtma sistemi olarak kullanıldıktan sonra sağlık merkezleri, oteller ve termallerde kullanılmış.

SunCare’in bu şekilde tasarlanan saunaları mobilya şıklığındaki kabinler şeklinde evlere geliyor. Banyo, yatak odası, spor ya da çalışma odalarına bir saat içinde kuruluyor. Çalışması için 220 volt elektrik yeterli. İçine ek bir aksesuvar almaya gerek yok. CD player, aromaterapi, aydınlatma ve havalandırması var.