Kendi konutlarının çatılarında, sitelerde ve diğer alanlarda lisans almadan güneş, rüzgar kaynaklarına dayalı üretim tesisleri kurarak elektrik üretebilmek ve ihtiyaç fazlasını satmak isteyenlerin merakla beklediği yönetmelik yayımlandı. Yeni düzenleme ile lisanssız elektrik üretiminde sınırlama iki katına çıkarılarak 1 megavat oldu.
Taraf'ın haberine göre, lisanssız elektrik üretimini düzenleyen “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik” ve “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda belirlenmiş olan lisanssız elektrik üretiminde 500 kilovat olan sınırlama 2 katına çıkartılarak 1 megavata yükseltildi.
Yönetmeliğin yayınlanması sayesinde bugünden itibaren dağıtım şirketleri tarafından yeni lisanssız üretim başvuruları kabul edilmeye başlanacak.
5 megavata çıkacak
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, yaptığı açıklamada, bu uygulamanın başlamasıyla birlikte Türkiye’de lisans almadan elektrik üretmek ve ihtiyacından fazlasını satmak isteyenler için büyük bir potansiyelin harekete geçtiğini ifade ederek, “Toplu konutlar, üniversiteler, alışveriş merkezleri sıraya girdi. Şimdi bu potansiyeli 2 kat arttırıyoruz. Ayrıca kanun gereği ilerde potansiyele göre Bakanlar Kurulu kararı ile 5 megavata kadar çıkartılabilecek. Lisanssız elektrik üretimi konusunda bugün yürürlüğe giren mevzuatımızda teknik düzenlemeleri olabildiğince hızlı çıkararak ilgilenen herkesin bu uygulamayı anlamasını ve bu alandaki büyük potansiyeli daha da arttırmayı hedefliyoruz” dedi.
İnşaata dahil edilecek
Yeni düzenlemedeki yeniliklere dikkati çeken Köktaş, eski yönetmelikte, üretim tesisi kurulmadan önce, ilgili tüketim tesisinin de hazır olması gerektiğini, yeni yönetmelikle üretim ile tüketim tesisinin eş zamanlı olarak projelendirilip inşa edilebilmesine izin verildiğini söyledi. Köktaş, “Böylece, site veya alışveriş merkezi tarzı yapıların projelendirilmesi ve yapımında, enerji tesislerinin de eş zamanlı olarak yapımına imkan sağlandı. Bu sayede sonradan ek maliyetlerin ortaya çıkmasını engelleyip, projelerin daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanıyoruz” diye konuştu.
Düzenleme ile lisanslı üretimden lisanssız üretime, lisansız üretimden ise lisanslı üretime geçişe imkan sağlandığına dikkati çeken Köktaş, kojenerasyonlar hariç olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olmayan lisanssız üretim tesislerinde de Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında 7.3 dolar sent alım garantisi verilmesinin önünün açıldığını kaydetti.