Ev Sahibinin Stopajı Kiracıları Üzebilir

Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nün kira gelirlerinden stopajla vergi alınması, beyanname uygulamasından vazgeçilmesi yönünde başlattığı çalışma tartışma yarattı. Mükellefler mevcut uygulamada kira gelirleri için her yıl martta beyanname veriyor ve gelir istisnayı aştığında yüzde 25 vergi ödüyor. Çalışma ise ev sahiplerinin kiradaki her mülkü için bankada bir hesap açtırmasını, kiracıların kiraları bu hesaplara yatırmasını ve bankaların da her ay bu kiralardan yüzde 15 stopaj keserek Hazine'ye aktarmasını içeriyor.

Emlak uzmanları, ev sahiplerinin stopajın yükünü kiracıya yüklemek isteyebileceğini, bunun da kiraları en az yüzde 10 artıracağını belirtiyor. Uzmanlar, bu durumun ev sahipleriyle kiracılar arasında gerginliklere neden olacağını ifade ediyor.

Bu arada Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, vergisel düzenlemelerin hazırlıklarının devam ettiği ve konunun tüm taraflarla müzakere edildiği belirtildi.

Uzman Görüşleri
Nabi Cücük (Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü)
'Kiracı ile ev sahibini birbirine düşürür'"Stopaj uygulaması kiracıyla ev sahibini birbirine düşürecek gibi... Çünkü ev sahipleri daha önce eline geçen net kiranın aynen devam etmesini isteyecek. Kiracı da bu yükün altına girmek istemeyecektir. Yeni kiralamalarda ise bu uygulama piyasaya fiyat artışı olarak yansıyacaktır. Diğer taraftan kayıtdışıyla mücadelede önemli bir adım.

Hayrettin Öztürk (Tüketiciler Derneği Kiracı Komisyonu Üyesi)
"Uzun vadede kira piyasasının disipline olması ve kayıtdışının önüne geçilmesi yönünden faydalı bir uygulama. Ancak daha önce işyeri kira stopajlarında olduğu gibi bu maliyet de kiracının üzerine binecek. Ev sahipleri, yüzde 15'lik stopajı kiracıdan isteyecek. Bu da kısa vadede kira fiyatlarını yüzde 10'lara varan oranlarda artıracak."

Sabri Ateş (İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı)
"Böyle bir uygulamayı hiçbir iktidar kabul etmez. Bu kadar çok sayıda mükellefi bunaltmayı hiç kimse istemez. Bu uygulama hayata geçerse de kiracıyla ev sahibini birbirine düşürmekten ve kayıtdışını artırmaktan başka bir işe yaramaz. Bunun yerine vergi dilimlerini düşürüp daha fazla mükellef edinmeye çalışmak daha doğru olur."

'Seçimden önce olmaz'
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kira gelirlerinin stopaj yoluyla vergilendirilmesine ilişkin olarak, "Avantajları olabilir ama bunun yanında bazı dezavantajları da bulunabilir. Bu konuda siyasi organın önüne gelmiş bir öneri yok. Seçimden önce gündeme gelmez" dedi.

"Öneriye siz nasıl bakıyorsunuz?" sorusu üzerine Şener, stopajın devreye girmesi durumunda verginin tahsil döneminin erkene çekileceğini kaydetti. Şener, "Bankaların tahsilatta aracı kılınması da kayıtdışılıkla ilgili bu alandaki bilinmezliği, kapalı ortamı açmayı yarar. Avantajları olabilir ama bunun yanında bazı dezavantajları bulunabilir" dedi.