ETMK'nın Sektör Toplantıları 'Askeri Gereçler' ve 'Tıbbi Cihazlar' ile Devam Etti



Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Derneği’nin (ETMK) İstanbul Kalkınma Ajansı’nın mali desteği ile yürüttüğü, Endüstriyel Tasarım Tanıtım Ajansı (ETTA) ve Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi (ETSM) projesi kapsamında düzenlediği sektörel toplantıların 'askeri gereçler' ile 'tıbbi cihazlar' konulu altıncı ve yedinci ayakları gerçekleştirildi. OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Derneği ve OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi işbirliği ile gerçekleştirilen toplantılara, sektörlerin üst düzey yöneticileri, ETMK üyesi endüstriyel tasarımcılar ve sektördeki mühendisler, akademisyenler, OSTİM, OAİB Savunma Sanayi İhracatçıları Birliği, Savunma Sanayicileri Derneği (SASAD) ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilileri katıldı. Ankara Ostim’de gerçekleştirilen toplantılarda, katılımcıların her iki sektörden karşılıklı beklentileri ve sorunları konuşuldu, tespit edilen sorunlara çözüm önerileri getirildi.

‘Askeri Gereçler’ toplantısının moderatörlüğünü ETMK Ankara Şube Başkan Yardımcıları Selim Gençoğlu ve Mehmet Yetkin, ‘Tıbbi Cihazlar’ toplantısının moderatörlüğünü ise ETMK Ankara Şube Sayman’ı Ayberk Yağız üstlendi.



‘Askeri Gereçler’ toplantısı

‘Askeri Gereçler’ toplantısında, endüstriyel tasarım yönetiminin kilit rol üstlendiği, endüstriyel tasarımcı ile gerçek kullanıcıların iletişim içinde olması gerekliliği, tasarımcıların mühendisler ile birlikte sürece ve üretim yöntemlerine hakim olması gerekliliği üzerinde duruldu. Katılımcıların paylaşımları sonucunda sektörün gelişimi için, pazarlama bölümlerinin oluşturulması ve sektörde tasarım yönetiminin içselleştirilmesi gerektiği; bunun yanı sıra askeri cihazların kullanılacağı coğrafya, hedef kitle ve pazardaki rakipler hakkındaki güncel verilerle doğru tanıtımlar yapılması ve mühendislik ile tasarım bölümlerinin takım çalışmasıyla üretimin gerçekleşmesi gerekliliği ortaya kondu.

Toplantıda öne çıkan diğer görüşler:

• Kobiler tasarım ve inovasyon ile yurtdışına ODM ürünler satabilir. Bunun için kobiler tasarımcılar ile daha etkin çalışmalı, AR-GE ve tasarım teşviklerinden yararlanmalıdır. Savunma sanayisine hizmet veren firmalara endüstriyel tasarımı kendi işlerine nasıl entegre edebilecekleri ve endüstriyel tasarımın firmalara ne gibi faydalar getireceği ETMK olarak yapılan çalışmalar ile anlatılmalıdır.

• Türk askerinin antropometrisinin bilimsel çalışması ile kıyafet, malzeme ve askeri araçların standardı yeniden oluşturulmalıdır.  

• Türkiye’deki Savunma Bakanlığı prosedürlerinin yeni tasarım ve üretimlerin kullanılmasında yenilikçi ürünler açısından zorluk oluşturduğu için bu konudaki standartların yeniden ele alınması gereklidir.

• AR-GE çalışmalarında endüstriyel tasarımcıya imkân verilmeli ve tasarımcı, sürecin başında projeye dahil edilmelidir.

• Üreticiler risk alabilmeli ve endüstriyel tasarıma yatırım yapabilmelidir.

• Endüstriyel tasarımcıların, bilgisayar, elektronik, yazılım ve makine mühendisleri ile birlikte işbirliği içerisinde olarak çalışmalarına olanak sağlanmalı ve bu kültür üniversitelerde ortak bölüm projeleri ile başlatılmalıdır.

• Üreticiler etkin bir biçimde endüstriyel tasarım öğrencilerine mezuniyet projelerinde destek ve staj olanakları sağlamalıdır.

• Rekabet analizi ve pazar araştırmaları sonrasında doğru tasarımcının bulunması ve doğru bilgilerin tasarımcıya aktarılması, malzeme teknolojilerinin takip edilmesi gereklidir.



Tıbbi cihazlar sektöründe Ankara, hem tasarım hem üretim olarak önemli bir konumda

‘Tıbbi Cihazlar’ konulu toplantıda ise, tıbbi cihazlar sektöründe Ankara’nın hem tasarım hem üretim olarak önemli bir konumda olduğu belirtildi. Sektördeki hedef kitlenin doğru analizi, sürecin başından itibaren tasarımcının dahil olduğu AR-GE çalışmalarının artırılması gerekliliği, tıbbi cihazlar sektöründe küresel pazara ODM ürünler ile ihracat yapmak, tıbbi cihazlar tasarımı için uzmanlaşma gerekliliği sorunsalı hakkında konuşuldu ve bu konularda şu kararlar alındı:

• Pazarlama, mühendis ve tasarımcılar birlikte çalışarak tasarım stratejileri geliştirmelidir.

• Mühendis - tasarımcı işbirliği başarılarak inovatif ürünler yapılmalıdır.

• Firmaların tasarımcıları verimli kullanabilmesi için sürecin iyi yönetilmesi, pazarlama ve tasarım yönetiminin iyi yapılması gereklidir.

• Üreticilerin Türk tasarımcılar ile birlikte çalışmasına yönelik stratejiler oluşturulmalıdır.

• Üniversitelerde okuyan endüstriyel tasarım bölümü öğrencilerine üretici firmalarda staj imkânı sağlanması; mezuniyet projelerinde firmaların da sorumluluk alması ve imkânlarını öğrencilere sunması gerekmektedir.