Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye)
ve Eti Burçak işbirliğiyle 2008’de hayata geçen, su
kaynaklarının akılcı kullanımını teşvik etmeyi amaçlayan ‘Konya Havzası
Modern Sulama Projesi’ tamamlandı. Projenin sonuçları WWF Türkiye
Başkanı Akın Öngör, WWF Türkiye Genel Müdürü Filiz
Demirayak ve Eti Pazarlama Grup Başkanı Şule Atabey
Şamlı’nın katıldığı basın toplantısında açıklandı.
Modern sulama tekniklerinin yaygınlaşması ve çiftçinin bilinçlenmesini
hedefleyen proje kapsamında sulu tarımın yoğun olduğu Konya Çumra ve Beyşehir’de
buğday ve şeker pancarı ekilen 4 pilot alanda damla ve yağmurlama sulama
çalışmaları hayata geçirildi.
110 yıllık su tasarrufu...
Proje sonucunda su kullanımında yüzde 50 azalma sağlanarak, 4 kişilik bir
ailenin 110 yıllık su harcamasına karşılık gelen 24 milyon litre su tasarrufu
elde edildi. 200 çiftçiye eğitim veren proje kapsamında enerjide yüzde 58,
işçilikte yüzde 87’lik tasarruf sağlanırken, verimlilikte yüzde 30’luk artış
yaşandı.
Eti Pazarlama Grup Başkanı Şule Atabey Şamlı, “Bizler tüm bu
sağlıklı ürünlerin bize doğanın bir hediyesi olduğunu biliyoruz. Bu bilinç
doğayı korumak ve üzerimize düşeni yerine getirmek konusunda daha hevesli
olmamıza sebep oluyor” dedi.
İki kurumun işbirliği, küresel iklim değişikliğinin Türkiye tarımına
etkisinin inceleneceği ‘Türkiye’nin Yarınları Projesi’ ile
devam ediyor.