Eskişehir-Tepebaşı Belediyesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması Sonuçlandı
Tepebaşı Belediyesi yeni hizmet binası için ulusal nitelikte düzenlediği “Tepebaşı Belediyesi Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması” sonuçlandı. Eskişehir’de 25 yıl aradan sonra ulusal anlamda ilk defa düzenlenen yarışmaya Türkiye’nin çeşitli illerinden 91 eser katıldı.
184 yarışma şartnamesinin satıldığı akademisyenler ve serbest mimarlardan oluşan Jüri 91 eser arasından, yarışmaya İstanbul’dan katılan Selim Velioğlu, Sunay Yusuf, Erce Funda’nın eserini birinciliğe layık gördü.
Yarışmada Süleyman Akkaş, Ahmet Çorapçıoğlu, Emre Ergül, Nur Çağlar, Murat Sönmez, Nil Ece Beken, Tahsin Erbil İnce’nın eserleri Mansiyona, Nimet Aydın, Kenan Güvenç, Kaan Özer, Ayşen Çelen Öztürk, Nazmiye Öztürk, Osman Güneş Erden, Kadir Somuncuoğlu, Özgür Ediz ve Levent Arıdağ’ın eserleri ise satınalma ile ödüllendirildi.
1. Mansiyon
Süleyman Akkaş
Ahmet Çorapçıoğlu
Ömer Selçuk Baz
2. Mansiyon
Emre Ergül
Ziya İmren
Mustafa Hançerli
Alp Kantarcı
Yenal Akgün
3. Mansiyon
Nur Çağlar
Murat Sönmez
Nil Ece Beken
Tahsin Erbil İnce
Tepebaşı Belediye’sinin ayrı binalarda faaliyet göstermesini, göreve geldiği ilk günden itibaren hem çalışan personel hem de halk tarafından kullanım zorlukları dolayısı ile negatif olarak değerlendiren başkan Sarıoğlu, tüm hizmet binalarını tek çatı altında toplayacaklarını ve bu şekilde hizmet kalitelerini arttıracaklarını belirterek “Yerel yönetimler; halkla iç içe ve halka en yakın yönetim birimleridir.Yönetim ise, aynı toplum bireyleri arasından seçilmiş yöneticiler tarafından gerçekleştirildiğinden, demokrasinin kusursuz işlediği yerler olarak bilinir. Günümüzde başarı ve halkın ihtiyaçlarına tam cevap verebilecek bir yönetim tarzı elde edilmesi, halkın yönetime katkısı ve katılımını zorunlu hale getirmiştir. Böyle bir yönetim anlayışı kentin genel sorunlarına çözüm arayışında, yerel yönetimlerin sorumluluklarının yanında, kentlinin de duyarlı olmasını ve kent sorununun, aynı zamanda kendi sorunu olduğu bilincini beraberinde getirmektedir. Katılımcı demokrasi olarak adlandırdığımız böyle bir anlayışın, toplum bilincine yerleşmesi halkın kendi çevresine ve sorunlarına sahip çıkması olgusunu doğuracaktır ki bu da yerel yönetimlerin başarısında kaçınılmaz bir unsurdur. Bu nedenle yerel yönetimlerin tüm çalışmalarının halkın bilgisine ve katılımına açık olması gerekmektedir” dedi.
Başkan Sarıoğlu, dünyanın bir çok yerinde yerel yönetim binaları sadece kentliye hizmet sunmakla yetinmediklerini söyleyerek “Halkın günlük ihtiyaçlarına yönelik birimleri de içinde barındıran, kent halkına açık, alış-veriş imkanları, özel toplantı salonları, sergi gösteri, v.b. kültürel etkinliklerin gerçekleştirilebileceği mekanları içerecek şekilde düzenlenmektedir. Arzuladığımız, böylesi bir tasarımın kentimizde de hayata geçirilmesidir. Eskişehir halkının içinde bulunmaktan keyif alacağı, çalışanların hizmet kalitesini arttıracak konforu ve iç huzuru sağlayıp sonuçta kentliye hizmette en uygun çözümleri taşıyabilecek bir belediye hizmet binasının oluşmasına katkı koyan tüm yarışmacı mimarlara teşekkür eder, şükranlarımı sunarım” şeklinde konuştu.
Yarışmaya katılan 91 Proje 27 Aralık 2004-8 Ocak 2005 tarihlerinde Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde sergilenecek.
Kolokyum 8 Ocak Cumartesi günü Büyükşehir Belediyesi Sanat merkezi’nde yapılacak.