Yılmaz Büyükerşen, Avrupa Birliği hibe programıyla gerçekleştirilen müzenin açılışında, belediyeciliğin sadece otomobillerin ulaşımını kolaylaştıracak düzenlemeler yapmak olmadığını söyledi. Kentlerin her şeyden önce 'kültür' demek olduğunu vurgulayan Büyükerşen, şunları kaydetti:
''Eskişehir, 21'inci yüzyılın başında neredeyse sıfırdan bir kültür ve sanat şehri oldu. Yola çıkarken en önemli hedefimiz buydu. Bu yolda çok büyük mesafeler katettik. Bizim yaptıklarımız sayesindedir ki önümüzdeki yıl Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi. Kent Belleği Müzesi ile Eskişehir'i Eskişehir yapan değerleri, Eskişehir'in belleğini, Eskişehirlilerin, Eskişehir'i ziyaret edenlerin hizmetine sunuyoruz.''
Eskişehir Kent Belleği Müzesi Koordinatörü ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Canan Demir de müzenin geleneksel müzecilik anlayışının çok daha ötesinde tasarlandığını ve zaman içinde kent belleğine ışık tutacak ilavelerle daha da zenginleşeceğini bildirdi.
Hollanda Den Haags Historisch Müzesi Müdür Vekili Marco Van Baalen de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Kent Belleği Müzesi Projesi'nde işbirliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Konuşmaların ardından, müzenin açılışı ETİ Şirketler Grubu Onursal Başkanı Firuz Kanatlı, eski Kılıçoğlu Sineması Genel Müdürü Ethem Arda ve Türkiye'ye ilk kez immünfloresans yöntemini getirip uygulayan Prof. Dr. Asuman Müftüoğlu tarafından yapıldı. Açılışa, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Tepebaşı Merkez İlçe Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fethi Heper ve davetliler katıldı.