Eski Tramvay Hangarı ‘Ulaşım Müzesi’ Oluyor



Uzun yıllar tramvay hangarı ve otobüs garajı olarak kullanılan Bağlarbaşı’ndaki tarihi bina, Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü tarafından “Kültür Merkezi ve Ulaşım Müzesi”ne dönüştürülüyor. 12 bin metrekarelik kapalı alana sahip Bağlarbaşı Kültür Merkezi ve Ulaşım Müzesi, kültür merkezi, sergi alanları ve müze olarak üç ana binadan oluşuyor.

Kültür Merkezi’nde 750 kişilik bir konferans salonu, 150 kişilik bir tiyatro salonu, 60’ar kişilik iki cep sineması ve çok amaçlı salonlar bulunuyor. Salonlardan biri büyük usta Mimar Sinan’ın adını taşıyor. Ulaşım Müzesi olarak oluşturulan alanda İETT tarihinden izler yer alacak. Ayrıca 27 dükkan var. Bu dükkanların iki tanesinde İETT ile ilgili hatıra eşyalar, kitap, CD ve broşürler satışa sunulacak. Bunun dışında da İETT çalışanları için bir lokal ve bir de otopark bulunuyor. 150 araç kapasiteli kapalı otopark o bölge için büyük önem taşıyor. Projede ayrıca iki havuz ve yeşil alanlar da yer alıyor.

İlk olarak tramvay hangarı olarak kullanılan Bağlarbaşı’ndaki tarihi bina, 1960’ların sonunda Anadolu Yakasından tramvaylar kaldırılınca otobüs garajına dönüştürüldü. Binayı Bağlarbaşı Kültür Merkezi ve Ulaşım Müzesi’ne dönüştürmek için 2005 yılında çalışma başlatıldığını belirten Genel Müdür Mehmet Öztürk, tarihi binanın macerasını şöyle anlattıyor:

“Bağlarbaşı’ndaki İETT arazisinde daha önce tramvay deposu bulunuyordu. Burası uzun yıllar tramvay hangarı olarak kullanıldı. 1960’ların sonunda Anadolu Yakasından tramvaylar kaldırılınca da otobüs garajına dönüştürüldü. Garajda bir yandan 100 otobüs depolanırken bir yandan da üretim atölyesinde motor yapımı, rektifiye ve parça imalatı işleri yürütülmeye başlandı. 1998 yılında İkitelli garajında Motor Yenileme Fabrikası inşa edilince, buradaki çalışmalar oraya taşındı. Bağlarbaşı bir süre boş kaldı. Daha sonra Altunizade Kentsel Planlaması çerçevesinde burada bir kültür merkezi yapımına karar verildi. Zaten bölge, tarihi bir dokuya sahip. Bizim de oradaki atölyemiz ve arkasındaki uzun kule eski eser özelliği taşıyor. Onlar aynen muhafaza ediliyor. Bina İETT Ulaşım Müzesi şeklinde düzenleniyor. Diğer alanlar da Osmanlı mimarisi örnek alınarak kültür merkezi ve otantik malzemelerin satılacağı dükkanlar şeklinde değerlendiriliyor. Çalışmanın projesi ve yapımı tamamen İETT’ye aittir.”

Kültür Merkezi’nin anahtar teslim maliyetinin İETT’ye 9.2 milyon YTL’ye mal olacağını belirten Mehmet Öztürk, şu anda inşaatın büyük bölümü tamamlanan merkezi Mayıs ayı başında açmayı planladıklarını söyledi.