Mimarlık, Kültür ve Sanat Dergisi Yapı'nın Şubat Sayısı Çıktı
Yapı Dergisi Şubat sayısında "Çocuklar için Mimarlık", temasını işliyor. Dergide çocuklar için özel tasarlanmış beş ayrı proje; mimarisi ve iç mekanlarıyla bir bütün olarak veriliyor. Dergide yer alan ünlü tasarımcılara ait projeler arasında, çocuk müzeleri, okullar, çocuk merkezleri yer alıyor.
Dev Bir Kumdan Kale
Mimari tasarımı dünyaca ünlü Amerikalı tasarım grubu Arquitectonica'ya ait olan Miami Çocuk Müzesi, devboyutlu bir kumdan kaleye benziyor. Kentten ayrılan bir ada üzerinde deniz kıyısında yükselen müzede duvarlar bükülüyor, katlanıyor, dalgalanıyor ve bir yüzeyden ötekine gölgeler oluşturuyor...
Düşgücü, Merak, Renk, Yaratıcılık...
Ayrıca dergide "Çocuk için Mimarlık" konsepti çerçevesinde tasarımı John McAslan+Partners'a ait olan Lavender Çocuk Merkezi, Rafael Viñoly Architects'in tasarladığı Brooklyn Çocuk Müzesi projeleri ile Louisiana Eyalet Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olan Dr. Y. Çağatay Seçkin'in kaleme aldığı "Walt Disney Dünyası ve Topiari" başlıklı yazı yer alıyor.
Avrupa Çelik Ödülü'nü kazanan proje...
Yapı Dergisi'nin Şubat sayısında, mimari tasarımını Elif Özdemir'in yaptığı Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS) tarafından düzenlenen yarışmada "2005 Avrupa Yapısal Çelik Tasarım Ödülü"nü kazanan İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu 2. Binası projeleri ile 9. Ulusal Mimarlık Ödülleri'nde "Yapı Dalı Başarı Ödülü" kazanan ve mimari tasarımı Semra Uygur - Özcan Uygur'a ait olan TED Ankara Koleji Vakfı Yerleşkesi ve Özel Lisesi de geniş yer kaplıyor.
Tasarımın Dönüm Noktası
İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu'nun 2005 yılında Türkiye'de tasarım alanında yapılanların bir dökümünü yaptığı "2005 Yılı Türkiye'de Tasarımın Dönüm Noktasıdır" başlıklı yazı Şubat sayısında yer alan dikkat çekici konulardan bir diğeri...
Mimaride Saydamlık
Şengül Öymen Gür "Saydamlık ve Rafael Viñoly" başlıklı yazısında Kimmel Sanat Merkezi'nden yola çıkarak Rafael Viñoly'nin mimarisinde saydamlıkta koyduğu son noktayı vurguluyor.
Ayrıca;
- Türkiye'de Kent Planlaması Düşüncesinin Gelişimi; İlhan Tekeli
- Derebeylikten Aristokrasiye ya da Sarayın Öyküsü; Hakan B. Gülsün
- Sürdürülebilir Yapılaşma İçin Uygun Malzeme Seçimi; Tülay Esin - 4. Katman"ın Peşinden; Hülya Küpçüoğlu