Erzurum'da 'UNESCO' Çalıştayı



Burada yaptığı konuşmada, dünyada miras deneyimi ve Türkiye'nin bu konuda geldiği konuma ilişkin bilgi veren UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Biyojik Çeşitlilik Komite Başkanı Prof. Dr. Zeki Kaya, çalıştayın kültürel mirasın değerlendirilmesi açısından önemine vurgu yaptı ve UNESCO'nun temel bilimleri, çevre ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklediğini belirtti.
     
UNESCO'nun yapısı hakkında bilgi veren Kaya, Biyolojik Çeşitlilik Komitesinin 1,5 yıl önce kurulduğunu ve 9 üyeyle göreve başladıklarını kaydetti. Doğal miras alanını koruma fikrinin UNESCO'nun 32. genel kurulunda ortaya çıktığını belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Doğal miras alanının korunması için yapının fiziksel ve biyolojik olarak oluşması, evrensel değere sahip olması ve bilimsel dayanağı olması lazım. Dolasıyla bizim geçici listede olan miraslarımızı çok iyi bir şekilde gerekçelendirmemiz gerekiyor."

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen de ajansın proje teklif çağrılarının yakından takip edildiğini belirterek, "Uzundere Havzası ve Narman Peribacaları'nın UNESCO sürecine dahil olmasının ve bunun ilerisinde de asıl listeye girmesi için yapacağımız gayretler çok önemli" şeklinde konuştu.