F1 pisti, Akfırat'ın kaderini değiştirdi, ancak Altınşehir'in şanssızlığı kaçak yapılaşma.
Tuzla Akfırat'ta Formula 1 (F1) için inşa edilen İstanbul Park'ın bulunduğu bölgede yarattığı olumlu etkiyi, Küçükçekmece Altınşehir'de 4 yıl önce faaliyete geçen Olimpiyat Park yaratamadı. Bunun en önemli nedeni, Olimpiyat Parkı'nın çevresindeki gecekondu ve kaçak yapıların baskısı nedeniyle bölgenin yatırımcıya cazip gelmemesi.
Olimpiyat Parkı'nın temeli 1998 yılında atıldı. 2001 yılında tamamlanan ve 120 milyon dolara mal olan Olimpiyat Parkı, 500 hektarlık bir alan üzerine inşa edildi. Temelleri 10 Eylül 2003'te atılan, 2 bin 215 hektar üzerine inşa edilen İstanbul Park ise 150 milyon dolara mal oldu. Büyük yatırımlar yapılan ve uluslararası iki büyük organizasyon için inşa edilen iki parkın çevresine etkisi ise çok farklı oldu. İstanbul Park'ın, sınırları içinde bulunduğu Akfırat'ta bugüne dek görülmemiş bir inşaat faaliyeti başladı. 15 inşaat firması 1200 villanın yapımına devam ediyor. İstanbul Park, belde halkı için yeni bir iş kapısı haline geldiği gibi bazıları için de arsa fiyatlarının neredeyse yüzde 100 artması nedeniyle zenginlik hayallerinin gerçekleşmesi anlamına geliyor.
ÇEVRE PLANLAMASI
4 yıl önce hizmete giren Olimpiyat Parkı ise Altınşehir halkı için çok fazla bir şey ifade etmiyor. Çünkü Olimpiyat Parkı inşa edilirken çevresiyle ilgili herhangi bir plan yapılmadı. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay , ''Parkın 1-2 km çevresinde gecekondular var. Boş bir bölge değil. Kaçak ve sağlıksız yapılar yatırımcıyı cezbetmedi'' dedi.
Yeniay, bundan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yapılacak çalışmalar sonunda Olimpiyat Parkı'nın çevresinde yaratacağı etkinin Akfırat'ı bile geçeceğini söyledi. Parkın doğusunda Ayazma'daki kaçak gecekonduların tasfiye edilip modern bir mahalle kurulacağını anlatan Yeniay, ''Parkın batısında yerleşik 100 bin nüfus var. Bu nüfusu kısa vadede oradan taşıyamayız. TEM'in kuzeyinde 750 bin nüfuslu yeni bir kent planlanıyor. Yıl sonuna kadar bölgenin 1/5000 ölçekli planları bitecek. Bu projeler tamamlanınca Akfırat'ta F1 pistinin yarattığı etki burada da görülecek'' diye konuştu.
Olimpiyat Parkı Kontrol Teşkilat Başkanı Nurettin Balaman da parkın sadece stadyumdan ibaret olmadığını belirterek 500 hektar alan üzerinde 11 ayrı açık ve kapalı spor ünitesinin da yapılması gerektiğini ifade etti. Bu tesisler tamamlandığında Olimpiyat Parkı'nın çevresine etkisinin F1 pistinden daha çok olacağını dile getiren Balaman, ''Olimpiyat ve F1 farklı organizasyonlar. F1 için 'tesisinizi yapın, bu yıl yarış orada yapılacak' deniyor. Ancak olimpiyatlar için önce hazırlıklarınızı tamamlayıp sonra aday oluyorsunuz. Yani bir garantisi yok'' dedi.