İstanbul'un En Çirkin Binası



Cevahir İstanbul Alışveriş Merkezi, ilginç özelliklerine karşın estetik açısından mimarlarca eleştiriliyor. ABD Michigan'daki Mall Of America'dan sonra dünyanın ikinci büyük alışveriş merkezi olan Cevahir İstanbul Alışveriş Merkezi bugün açılıyor. Devasa bina ilginç özelliklerine karşın estetik açısından mimarlarca eleştiriliyor.

Şişli'de inşa edilen merkez 250 milyon dolara mal oldu. Şu anki değeri 1 milyar dolar. 500 bin kişiyi aynı anda alabiliyor. Alışveriş merkezinin bazı özellikleri şöyle:

- 280 mağaza, 34 fast food alanı.
- 55 bin metrekare eğlence alanı.
- 2 bin 850 kişilik 13 salon.
- 64 bin metrekarede altı kat, 358 bin metrekare toplam inşaat alanı.
- 500 kolon, 5 kilometre korkuluk, 22 asansör, 856 yürüyen merdiven, 3 bin araçlık otopark.
- 25 metre yükselebilen, 60 metrekarelik hidrolik sahne.
- En genişi 20 metre olan ve Türk büyüklerinin adı verilen caddeler.
- Her rakamı 3 metre olan dünyanın en büyük duvar saati.

Mimarların yorumları

Oktay Ekinci: Uzay istasyonunu andıran alışveriş merkezi, Gökkafes'i de sollayarak İstanbul'un en çirkin yapısıdır. Mimarisi asla komşusu olduğu eski eseri gözetmemiştir.

Sinan Genim: Şehrin bu kadar içinde bu kadar büyük bir merkez hepimize hayırlı olsun! Artık yürüyerek dolaşırız İstanbul'u!

Can Elmas: Gereksiz buluyorum. Yoğunluğu artırıcı bir bina. Mimari açıdan bir özelliği yok. Çünkü etrafta yüksek binalar olduğu için yaptıkları projeyi uygulayamadılar.

Korhan Gümüş: Sivil toplum kuruluşları bu bina yapılmadan önce buranın bir yeşil vadi olarak değerlendirilmesi konusunda girişimde bulunmuşlardı. Bu bir kent planlama eksikliği. Belediyeler burada yanlış bir iş yaptı, dar bir perspektifle baktı. İstanbul bu tip kararlarla buralara geldi. Umarım artık böyle yanlışlar yapılmaz.

İhsan Bilgin: Ulaşım yükü hesaba katılmadan yapılmış bir iş, kentin o bölgesine büyük bir yük getireceğini düşünüyorum, bu anlamda götürüsü getirisinden fazla olacaktır.

'Böyle olmamalıydı'

Ömer Yılmaz: Binayı geçen yıl gezmiştim. Şu dönemde Avrupa'da yapılabilecek bir bina değil, eski kalıyor. Mimari bir felaket değil ama nitelikli mimarlığın İstanbul'a katacağı şeyler düşünülmemiş. En kısa zamanda paraya dönüşecek şekilde yapılmış, ölçeğine göre estetik kaygılar geri planda kalmış. Kısa vadede İstanbul'a kârı olabilir, ama uzun vadede bir şey katacağını düşünmüyorum. Dünyanın ikinci en büyük alışveriş merkezi böyle olmamalıydı.

Haydar Karabey: Şimdilik dışarıdan yeşil bir şey görüyoruz.

Cem İlhan: Kentin o noktasında bu ebatta bir bina doğru değil. Mimari açıdan da modası geçmiş bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum.

Şevki Pekin: Binayı geçerken görüyorum sadece dış görünüşüne yorum yapmak yanlış. Genelde Türkiye'de yollar ile binalar arasında uyum yok. Bu sadece Cevahir için değil birçok bina için de geçerli.