Lalapaşa 166.5 Milyon Dolara Çimentaş’ın



TMSF’nin satışa sunduğu 9 çimento fabrikasından ilki olan Lalapaşa için yarışan 5 firmadan 3’ü İtalya merkezli oldu. Yarışın galibi 166.5 milyon dolarlık teklifiyle İtalyan Cementir’e bağlı Çimentaş olurken, yine İtalya merkezli Set Çimento ve Tracia Çimento da açık artırım sonuna kadar dayandı. Lalapaşa Çimento’nun fiyatı muhammen bedelin yüzde 173 üstüne çıkmış oldu.

Uzan Grubu malvarlıkları arasında yer alan çimento fabrikalarından oluşan grubun satış süreci dün başladı. Toplam 433 milyon dolar muhammen bedele sahip 9 çimento fabrikasından ilki olan Lalapaşa, 61 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarıldı. İtalya merkezli 3 firma arasında geçen yarışın galibi 166 milyon 500 bin dolarlık teklifi ile Çimentaş İzmir Çimento oldu.

18 başvurudan 5’i yarıştı:
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) çimento fabrikaları için belirlediği prosedüre göre açık artırmada en yüksek 5 teklif yarışırken, Lalapaşa için kapalı zarfla teklif sunan firma sayısı 18 oldu. Belçikalı CGS ile ortak olan Akşansa ile Lalapaşa için yarışan firmalar arasında Sabancı yerli sermaye şirketi olurken, yarış ağırlıklı olarak İtalya merkezli firmalar arasında geçti. İhalenin galibi Çimentaş’ın yanı sıra Set Çimento ve Tracia Çimento da açık artırıma sonuna kadar devam eden firmalar oldu.

Testere kesmedi, kutu kırıldı:
Dün saat 11.00’de başlayan ihalenin kapalı zarf aşamasında verilen zarfların bulunduğu şeffaf kutu testereyle kesilerek açılmak istendi. Bu girişimin başarısız olması üzerine kutu kırılarak içindeki zarflar çıkarıldı. Kapalı zarfla en yüksek teklif 131 milyon dolarla Set Çimento’dan gelirken, 121 milyon 110 bin dolar ile Çimentaş, 120 milyon 100 bin dolar ile Tracia, 116 milyon 250 bin 50 dolar ile Uni Çimento ve 116 milyon dolar ile Akçansa Çimento en yüksek teklifler olarak sıralandı.

105.5 milyon dolarlık artış:
Set Çimento’nun verdiği teklif üzerinden başlayan açık artırmada fiyat aralığı 250 bin dolar olurken, fiyatın hızla yükseldiği görüldü. Açık artırmaya katılmasına karşın Uni Çimento hiç fiyat yükseltmezken, Akçansa 5 dakikalık mola hakkını kullandıktan çekildi. Böylece 3 firma arasında devam eden açık artırma, Çimentaş’ın verdiği 166.5 milyon dolarlık teklifle sona erdi. Bu teklif, 61 milyon dolarlık muhammen bedelin 105 milyon 500 bin dolar fazlasını oluşturdu. Başka bir deyimde muhammen bedelin yüzde 173 üzerinde gerçekleşti.

Çimentaş’ın 4’üncü fabrikası:
İhalenin galibi Çimentaş, İtalyan Cementir Grubu bünyesinde faaliyet gösteriyor. Cementir, 240 milyon dolar vererek /_newsimages/555186.jpgtam 2001 krizinin ortasında Çimentaş’ı alarak Türkiye pazarına girdi. İtalyan Caltagirone Grubu’na bağlı Cementir, böylece Çimbeton, Gaz Beton, Çimstone ve Kars Çimento Fabrikası’nın da sahibi olmuştu. Sektörde Çimentaş İzmir, Kars ve Bakırçay ile 3 fabrikası bulunan İtalyanlar için, Lalapaşa 4’üncü çimento fabrikası olacak. Çimentaş’ın bu teklifini Rekabet Kurumu’nun onaylaması bekleniyor. Çimentaş’ın Marmara Bölgesi’nde başka bir tesisi olmayışı bu beklentinin dayanağını oluşturuyor. Çünkü bu sektörde rekabet karşılaştırmaları bölgesel olarak yapılıyor.

Marmara’daki 8’inci üretici Çimentaş olacak
Çimentaş’ın Lalapaşa fabrikasıyla girmeye hazırlandığı Marmara Bölgesi, çimento üretimi (yüzde 28), tüketimi (yüzde 25) ve ihracatında (yüzde 41) lider konumda. Bölgede 7 önemli üretici, 8 entegre fabrika ve 3 öğütme tesisi faaliyet gösteriyor. Bölgenin lideri aynı zamanda Türkiye’nin en büyük üreticisi olan Akçansa. Sabancı Grubu’nun bölgedeki pazar payı yüzde 31. Yabancı yatırımcıların da ilgi gösterdiği Marmara’da Sabancı Belçikalı ortağı CBR ile, Yibitaş İtalyan ortağı Lafarge ile Italcementi (Set) kapasitenin yüzde 60’na sahip. Rumeli Çimento ’nun ise yüzde 6 payı bulunuyor.

Tracia ve Uni ihalelere katılmak için kuruldu
Lalapaşa ihalesi, yabancı firmaların Türkiye çimento sektörüne ilgisini de gösterdi. Belçikalı CGS’nin ortak olduğu Akçansa, halen Türkiye’de faaliyet gösteren Set ve Çimentaş’ın yanı sıra isimleri ilk kez duyulan firmaların da yarışa katılması dikkat çekti. İtalyan Cementerie Aldo Barbetti S.p.A adlı grubun sadece Lalapaşa’ya teklif vermek için kurduğu Tracia Çimento’nun yanı sıra dikkat çeken diğer bir firma da Uni Çimento oldu. Yunan ve İspanyol iki ayrı grubun Türkiye’deki yeni ortaklığı Uni bugünkü Standart Çimento ihalesinin de katılımcıları arasında.

Ekonomi iyileşti fiyat yükseldi
Çimentaş Grubu Genel Koordinatörü Mustafa Güçlü, Lalapaşa Çimento Fabrikası’nın 166.5 milyon dolarlık fiyatının beklenenin üzerinde olduğunu ifade ederek, bunun ülke ekonomisindeki olumlu gelişmelerin ihaleye yansımasının bir sonucu olduğunu söyledi. 50 yıllık tarihi bulunan Çimentaş’ın 2001’de İtalyan Cementir Grubu tarafından satın alındığını ve bugün İtalyanlar’ın yüzde 98’lik hisseleriyle şirketin hakim ortağı olduğunu belirten Güçlü, ‘Onlar Türkiye’nin zor günlerinde gelip burada yatırım yapmışlardı. Bugünkü ihale de ülkemize duydukları inançlarının sürdüğünü gösteriyor’ diye konuştu. Lalapaşa Fabrikası’nın halen 1 milyon 850 bin ton olan üretim kapasitesilerini 2.5 milyon tona çıkaracağını da kaydeden Güçlü, fabrikanının doğal pazarının Trakya olduğunu ve kendilerinin de buradaki faaliyetlerine devam edeceklerini söyledi. Güçlü ayrıca, Uzanlar’ın satışa çıkarılan 9 fabrikasından 8’ine teklif verdiklerini, yalnızca Bartın Çimento Fabrikası ile ilgilenmeyeceklerini açıkladı.

Bu paraya fabrikanın 4 kat büyüğü kurulur
Lalapaşa için yarışan firmalardan Set Çimento’nun Genel Müdürü Adnan İğnebekçili, açık artırma sonucu oluşan fiyatın çok yüksek olduğunu savundu. İğnebekçili, ‘Lalapaşa’nın klinker kapasitesi 577 bin ton. Oysa 166.5 milyon dolara 2 milyon ton kapasiteli yeni bir fabrika kurulabilir’ dedi. Aynı zamanda Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı da olan İğnebekçili, inşaat sektöründeki canlanmayla birlikte çimento sektörünün yatırımlar için gözde bir alan haline geldiğine dikkat çekerek ‘İlginin bu denli büyük olması hükümet ve TMSF açısından bir şans ve başarıdır’ dedi.

Borsada çimento hisseleri hareketlendi
Lalapaşa Çimento’nun ihalesine katılan şirketlerden borsada işlem görenlerin hisselerinde gün boyu hareketlilik /_newsimages/555193.jpgyaşanırken, Akçansa hisseleri ihale boyunca en fazla prim yapan hisse oldu. Batıçim, iştiraki Batısöke, Çimentaş Afyon Çimento ve Sanko hisselerinde hareketlilik gözlenirken, piyasada Akçansa’nın ihaleyi kazanacağı beklentisi hakimdi. Akçansa hisseleri ihale sırasında 8.00 YTL’ye kadar yükseldi. Ancak ihale sonrasında gerileyerek günü 7.70 YTL’den yüzde 4.05 değer artışıyla tamamladı. İhaleyi kazanan Çimentaş ise beklentinin sona ermesiyle yüzde 3.4 oranında değer yitirdi.