Konya'nın Seydişehir ilçesinde dört yıldır süren kazılarda 9 bin yıllık yerleşim birimi gün yüzüne çıkarılıyor. Gökhüyük kazısı, yaklaşık dört yıldır arkeolog Enver Akgün başkanlığında 50 kişilik ekiple sürdürülüyor.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Seydişehir'e 10 kilometre uzaklıktaki Gökhüyük Kazı Alanı'nda incelemelerde bulundu. Ekibin, her yılın haziran-kasım döneminde höyükte kazı yaptığını belirten Yarar, ''milattan önce 5- 7 bin yılları arasında Neolitik döneme ait höyükteki kazı çalışmaları, bu yıl da devam edecek. Bölgemizdeki tarihin gün yüzüne çıkarılması için benzer kazılara ağırlık veriyoruz'' dedi.
'Surla çevrili yerleşim yeri'
Yarar, höyükteki yerleşim geçmişinin, 9 bin yıl öncesine kadar gittiğini anlattı:
''Bu yerleşim biriminin en önemli özelliği, şehrin etrafının surla çevrili olması. Anadolu'da Neolitik döneme ait etrafı surla çevrili olan yerleşim yeri çok değildir. Bu sebeple Gökhüyük höyüğü tarihi açıdan son derece değerli. Burada yapılan kazılarda o döneme ait yemek kapları, süzgeçler, değirmen taşları ve ölü hediyeleri bulundu. 9 bin yıl öncesinin şartları düşünülürse, burada yaşayan medeniyetin ileri bir medeniyet olduğu söylenebilir. İç Anadolu Bölgesi'nde etrafı surla çevrili tek höyük de burasıdır. Dünya arkeoloji çevrelerinde çok bilinen Çatalhöyük'ün bile etrafında sur yoktur.''
200'ün üzerinde tarihi eser
Gökhüyük'te yapılan kazılarda 200'ün üzerinde tarihi eserin bulunduğunu da dile getiren Yarar, çıkarılan eserlerin Konya'daki müzelerde sergilendiğini belirtti.
Seydişehir Belediye Başkanı İbrahim Halıcı ise, Seydişehir'in çok eski bir yerleşim yeri olduğunu vurgulayarak, ''buradaki tarihi gün yüzüne çıkarmak için belediye olarak her türlü desteği veriyoruz. Bu yıl Turizm Haftası'nda ise Seydişehir'in milattan önceki tarihini anlatan bir konferans organize edeceğiz'' dedi.