Duyuru: "6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen büyük deprem felaketi sebebiyle Marble İzmir Fuarı kapsamında düzenlenen Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması takviminde değişiklikler olmuştur."
*
Yarışmanın Amacı
Dünyadaki mermer rezervinin yaklaşık %35’i Türkiye’de bulunmaktadır. Ülkemiz, mermer çeşitliliği yönünden çok zengindir. Türkiye’de 80’nin üzerinde değişik yapıda, 120’nin üzerinde ise değişik renk ve desende mermer rezervi bulunmaktadır. Doğal bir malzeme olan mermer günümüz modern mimarisinde dış ve iç cephelerde kaplama ve döşeme malzemesi olarak yaygın kullanım alanına sahiptir. Bunun yanı sıra doğanın güzelliğini yansıtan bu doğal taş iç mekânlarda banyo, mutfak imalatlarında, mobilyaimalatlarında, dekoratif ev eşyası ve süs eşyası yapımında, anıt ve heykel yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sektörün dış ticaretine bakıldığında; Türkiye’nin doğal taş ihracatı yaklaşık 2 milyar dolardır. İşlenerek ihracatı yapılan ürünlerin bunda ki payı ise düşüktür. Doğal taşın ton olarak değil, işlenmiş ürünler üzerinden gram olarak ihracatı hedeflenmelidir. Bu bağlamda doğal taş sanayisinin hem pazar payının hem de ihracat miktarının değerce artması için katma değeri yüksek, yenilikçi tasarım ve ürünlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada yetenekli tasarımcıların önemi ortaya çıkmaktadır. Bu bilgiler ışığında; 5. si düzenlenecek olan Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın temel amacı; doğal taş sektörüne genç ve yetenekli tasarımcıların kazandırılmasıdır.
Genç ve yetenekli tasarımcılar tarafından ortaya konacak özgün tasarım ve ürünlerle sektörün rekabet gücü artacaktır.
Yarışmanın Teması ve Hedefleri
5. Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın teması “DEĞİŞİK” olarak belirlenmiştir.
Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’na katılacak tasarımcıların yapacakları projelerinin; mevcut doğal taş ya da doğal taş artıklarından üretilecek “DEKORATİF EV EŞYALARI” olması gerekmektedir. Yarışmacılarda, doğal taş ve artıklarından yapılan katma değeri yüksek her türlü ev eşyası projesi beklenmektedir. Bu kapsamda olmayan projeler değerlendirmeye alınmayacaktır.
Yapılacak tasarımlar sadece ürün odaklı olmalıdır.
Bu yarışma ile doğal taş sektöründe, katma değeri yüksek, çevre dostu ve sürdürülebilir projeler geliştirmek, sektörün gelişimine ve rekabet gücünü katkı sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak hedeflenmektedir.
Katılım Kategorisi
Yarışma öğrenci kategorisi olarak tek kategoride düzenlenmektedir.
Yarışmaya, üniversitelerin Mimarlık, Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım, Sanat ve Tasarım, Güzel Sanatlar ve Tasarım, Fakültelerinin lisans bölümlerine, üniversitelerin tasarımla ilgili diğer lisans ve ön lisans programı öğrencilerine açıktır. Yüksek lisans ve doktora eğitimi gören adaylarda, yarışmaya öğrenci olarak başvurabilirler. Bu yarışma profesyonel tasarımcılara açık değildir.
Adaylar yarışmaya bireysel ya da ekip olarak katılım gerçekleştirebilir. Bir ekip en fazla 3 kişiden oluşabilir. Ekiplerde bir adayın sözcü olarak belirlenmesi ve tüm adayların öğrenci olması gerekmektedir. Ekip içinde kesinlikle profesyonel yer alamaz.
Katılımcılar öğrenci belgelerini başvuru sırasında sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Yarışma başvuru tarihleri içerisinde mezun olma durumu bulunan yarışmacıların başvurusunu son başvuru tarihine kadar yapabilmesi için adayların 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Güz Döneminde öğrenci olduklarına dair öğrenci belgelerini (Öğrenci kimlikleri geçerli değildir) mutlaka sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Aksi durumda adayların başvurusu kabul edilmeyecektir.
Takvim
Başvuru Tarihleri: 26.09.2022 - 29.01.2023
Proje Son Teslim Tarihi: 29.01.2023
Jüri Toplantısı: 24.02.2023
Ön Eleme Sonuçlarının Açıklanması: 28.02.2023
Firma ve Tasarımcı Buluşma Toplantısı: 03.03.2023
Final ve Ödül Töreni: 26.04.2023, MARBLE İZMİR Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı
İZFAŞ, yarışma takviminde gerekli gördüğü durumlarda değişiklik yapma hakkına sahiptir.
Ödüller
1. Para Ödülleri: Toplam para ödülü, 220.000TL
Birinci: 60.000 TL
İkinci: 40.000 TL
Üçüncü: 20.000 TL
Firma Özel Ödülü: 10.000 TL
- Firma özel ödülü en az 5, en çok 10 adaya verilecektir.
- Yarışmaya katılan bir kişi birden fazla para ödülü alamaz.
- Para ödülleri, sonuçlar kamuyla paylaşıldıktan sonra 1 ay içerisinde adaylara ödenir.
- Ekip olarak katılımlarda, para ödülü ekip üyeleri arasında eşit bölünerek ödenir.
2. Tasarımların Üretimi Ödülü
Sonuçlar açıklandıktan sonra dereceye giren tasarımların tasarımcıları ile sektör temsilcileri İZFAŞ tarafından yapılacak bir organizasyonla bir araya getirilerek toplantı yapılacaktır. Yapılacak bu toplantıda sektör temsilcileri tarafından dereceye giren tasarımlar içinde üretimine karar verilen ürünlerin üretimi, toplantı sırasında tasarımcılar ile eşleşen firmalar tarafından gerçekleştirilecektir. Üretilen tasarımlar, İZFAŞ tarafından tasarımcı adına Marble İzmir Fuarında sergilenebilecektir. İZFAŞ’ın buradaki sorumluluğu sadece tasarımcı ve sanayiciyi bir araya getirmektir.
3. Tasarım Tescil Ödülü
Yarışmada dereceye giren ilk üç projenin tasarım tescil belgesi ücreti İZFAŞ tarafından karşılanmak üzere tasarımcı adına alınacaktır. Tasarım tescil süreci İZFAŞ tarafından aday adına yürütülecektir. Alınan tesciller tasarımcıya ait olacaktır. Tasarımın mülkiyetiyle ilgili İZFAŞ’ın herhangi bir talebi olmayacaktır.
4. Yurtdışı Fuar Katılımı
Yurtdışı fuar katılımı ödülü, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) özel ödülü olarak verilecektir. Bu ödül; Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’nda dereceye giren tasarımlar içinde ödüle layık görülen tasarımcıya EİB tarafından verilecektir.
5. Staj Ödülü
Yarışmada birinci, ikinci ve üçüncü olan adaylara, mümkün olması halinde Ege Bölgesinde faaliyet gösteren mermer firmalarında ücretli staj imkânı sağlanabilecektir.
6. Üniversite Özel Ödülü
Yarışmaya en çok öğrencinin başvuru yaptığı üniversiteye 3D yazıcı hediye edilecektir. Ayrıca birinci olan üniversitenin yönetimi tarafından belirlenen öğretim elemanı İzmir’e ödül törenine davet edilecektir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız